El president Carles Puigdemont ha acceptat aquest divendres, coincidint amb els sis mesos de la declaració d'independència del Parlament de Catalunya, que s'està en un camí que "no és senzill, fàcil ni ràpid, que està carregat de dificultats" però que "és un camí irreversible".

En una entrevista a TV3, s'ha mostrat preocupat pels empresonats i pels exiliats però, segons explica, "això mostra que hi ha una greu anomalia democràtica a l'estat espanyol i nosaltres formem part de la solució". En aquest sentit ha assegurat que "a Berlín la gent es pregunta per què caram l'Estat espanyol no comença a dialogar".

Sobre la suspensió de la primera declaració d'independència del 10 d'octubre, ha dit que "segurament es veu com un error", però ho ha justificat amb l'objectiu de "voler deixar la porta oberta al diàleg".

Puigdemont ha instat a "gestionar el temps segons el nostre calendari", en lloc de fer-ho segons "les presses i les necessitats que tingui un adversari que cada cop és més autoritari". "Amb paciència, amb persistència, amb perseverança arribarem al final i arribarem bé", ha sentenciat.

"Tenim un poble amb actitud de pau que està fascinant el món", ha recordat, demanant que "per més provocacions que hi hagi no la canviarem i no l'hem de canviar". "Prendrem les decisions sempre respectant el resultat de les urnes del 21 de desembre, cosa que no fan els partits unionistes ni l'Estat espanyol, i respectant la fidelitat a l'1 d'octubre", ha afirmat.