Pedro Sánchez ha tancat la ronda de contactes públics amb els grups polítics sense data i sense els suports necessaris per a la investidura. Això sí, ha finalitzat les entrevistes havent adobat el terreny per a les properes setmanes i el pas més significatiu l’ha donat en reunir-se aquest divendres al matí amb la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats. Tot i la força del simbolisme, en sortir de la trobada, Nogueras ha rebaixat les expectatives de pacte amb el PSOE per a la investidura. “Continuem lluny del compromís històric”, ha dit en referència a les paraules Carles Puigdemont va dir des de Brussel·les a principis de setembre.

Després d’una reunió que ha durat més d’una hora, Nogueras ha comparegut al Congrés acompanyada dels sis diputats que conformen el grup parlamentari de Junts. Són els diputats que Pedro Sánchez ha de seduir per repetir mandat a La Moncloa i configuren l’os més dur de rosegar. Conscient d’aquest context, la portaveu de Junts fa valer la seva força parlamentària i ha frenat en sec qualsevol ambició del PSOE de tancar un acord per la via ràpida. Per això, en una breu compareixença, Nogueras ha assegurat que el PSOE “no està buscant els vots de Junts” si el que pretenen és “fer allò que s’ha fet en els darrers quatre anys”: “S’ha constatat que no ha funcionat”. El missatge es manté inalterable, en el sentit que Junts vol “fets comprovables” i “cobrar per avançat” abans de segellar un acord per fer Sánchez president del govern espanyol.

Amb l’objectiu d’apuntalar aquesta estratègia de pressió als socialistes, la portaveu dels juntaires ha lliurat la transcripció de la conferència que el president a l’exili, Carles Puigdemont, va fer a Brussel·les el 5 de setembre, un discurs que va servir de marc per a la negociació que es va obrir per arribar a un pacte per a la investidura. “No veníem a escoltar les condicions del PSOE, sinó que hem vingut a recordar tot el contrari”, ha dit per posar en valor la rellevància dels set vots del seu grup parlamentari. Pel que fa a la resta de negociació, Junts abraçarà a partir d'ara la discreció, “en la línia que ha marcat el partit des de fa setmanes”, ha afirmat Nogueras. “Estem en un moment absolutament transcendent i extraordinari; no jugarem als titulars i a les filtracions”.

 

El PSOE “intensificarà el ritme negociador”

Al PSOE la reunió amb Junts ha despertat bones sensacions. Fonts de Ferraz han avisat que la setmana que ve es poden fer passos importants de cara a les negociacions, si bé han recordat que no hi haurà ni fotos ni escenificacions. Després d'aquesta setmana de reunions públiques, a partir d’ara continuarà la negociació soterrada i darrere dels focus.

Segons informen fonts socialistes, la comissió negociadora, que es reunirà dilluns que ve per avaluar el gruix de les trobades, “intensificarà el ritme negociador i de concreció en les propostes”. Per molt que costi parlar-ne en públic, a sobre de la taula hi ha inevitablement l’amnistia que s’està negociant amb Junts i Esquerra Republicana. En aquest sentit, els socialistes es proposen signar acords per “fer polítiques d’ampliació de drets”, així com “l’aposta per la convivència, el diàleg i la pluralitat”.