Mentre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segueix sense donar explicacions sobre la polèmica del CatalanGate, a Catalunya s'acumulen les peticions de dimissions, explicacions i responsabilitats, però també la falta d'acord sobre com ha de seguir la relació amb l'estat espanyol. Per al president Carles Puigdemont la resposta és clara: ja n'hi ha prou de taules de diàleg: "El diàleg no existeix. Estem en un no-diàleg, un simulacre, un decorat, una taula de cartró pedra. No hi ha ni un sol resultat que alguna de les dues parts pugui explicar a l'opinió pública. Ja fa molt temps que dura aquesta comèdia".

El president de Junts ho ha dit amb contundència durant una intervenció que ha fet de forma telemàtica a la paradeta de Sant Jordi del Consell per la República, on han assistit diverses persones per seguir les paraules de Puigdemont, que ha assegurat que el govern central "dedica més esforços i despeses a espiar que a dialogar", i és per això que ha demanat posar fi al diàleg: "No té cap sentit, tret que sigui deixar-nos prendre'ns el pèl i demostrar al món que ens deixem prendre el pèl".

Puigdemont ja ha avisat que no es pot pretendre que el govern espanyol faci gaire per arribar al fons de la qüestió de l'espionatge, perquè casi una setmana després que hagi esclatat l'escàndol, el president Sánchez "no ha ordenat a la Fiscalia, ni als advocats de l'Estat ni a la policia que investigui ni practiqui detencions". El president a l'exili també ha acusat una de les úniques veus de la Moncloa que ha parlat del tema, la ministra de Defensa, Margarita Robles, de qui ha dit que té "les mans brutes" en aquest cas d'espionatge: "S'ha atrevit a dir que no hi ha res per explicar ni investigar".

A més, Puigdemont ha opinat que si Espanya vol que no se la vinculi amb una pràctica antidemocràtica, sediciosa i terrorista, ha d'obrir una investigació, una qüestió que ha recordat que no es va fer ni amb els atemptats de la Rambla ni amb l'Operació Catalunya: "Es diu democràtic, però no es comporta de manera democràtica", ha afegit el líder de Junts.

Sant Jordi i català

Puigdemont també ha parlat de Sant Jordi i és que ha recomanat a la gent comprar en especial aquells llibres d'autors que ho han tingut difícil, que han rebut amenaces o que no poden ser presencialment signant exemplars per aquest motiu. Ha dit també que considera que Sant Jordi hauria de ser festiu, i que malauradament no ho és per culpa de tenir un calendari de festes imposades "per culpa de la dependència forçada al govern espanyol".

Conexión con Carles Puigdemont, CxRepública, Diada de Sant Jordi 2022 - Foto: Sergi Alcàzar
Connexió amb Carles Puigdemont per Sant Jordi / Foto: Sergi Alcàzar

En un dia tant important per la llengua catalana, ha advertit que l'actual situació amb els tribunals intentant intervenir sobre l'escola catalana, suposa un context no només de regressió lingüística, sinó que és una agressió lingüística. Així és perquè assegura que existeix una campanya i estratègia per liquidar el català de l'esfera pública, ja que el català rep atacs per tot arreu i "l'estat espanyol contribueix a aquesta agressió".