"Espanya és una gran fàbrica de fake-news". Així ha definit Carles Puigdemont la informació que va treure a la llum aquest dimarts El País en la tercera entrega de la sèrie que ha anomenat 'Els àudios de la corrupció', on s'escoltava que el Ministeri de l'Interior va posar en marxa el 2012, durant el primer mandat de Mariano Rajoy al capdavant del govern espanyol, un pla contra dirigents independentistes catalans a partir d'informes falsos elaborats per policies, coincidint amb la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya. "És un sistema: polítics, policies, jutges i periodistes. Un engranatge de desinformació per tal d'alterar resultats electorals", ha criticat el President a través d'una piulada al seu compte de Twitter. Puigdemont ha tornat a engegar a la merda al govern espanyol i ha assegurat que "l'engranatge continua funcionant, fabricant trames i conspiracions, amb el mateix propòsit". 

Captura piulada Carles Puigdemont
Piulada Carles Puigdemont sobre els àudios de Villarejo

Qui també ha volgut criticar aquesta nova informació sobre la persecució als líders independentistes, ha estat Jordi Turull, que ha assegurat que "avui hauria de ser un dia de no parar de sentir disculpes de totes aquelles persones que d’aquests informes de les clavegueres de l’Estat en van fer bandera de la seva campanya electoral" fent referència a la informació que mostra que durant la campanya hi va haver, efectivament, filtració de documents sense signatura o data que desacreditaven personalitats polítiques de l'àmbit independentista. "Veurem! N’hi ha que encara cauen a la trampa…o no", ha sentenciat l'exconseller de la Generalitat.  

Piulada Jordi Turull
Piulada Jordi Turull

Els àudios de Villarejo 

Els nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que revelen el que es coneix com l'Operació Catalunya. Una operació dirigida pel ministeri de l'Interior comandat per Jorge Fernández Díaz, del PP, contra dirigents polítics catalans per escapçar el moviment independentista que començava a revifar. Villarejo i el Ministeri de l'Interior van pactar un pla d'informes falsos contra independentistes el 2012. Va ser la resposta de l'executiu estatal al pla d'Artur Mas per convocar una consulta participativa sobre el futur de Catalunya, després d'haver obtingut una negativa del govern Rajoy en plena crisi econòmica per dotar la Generalitat d'un pacte fiscal similar al de País Basc o Navarra.

Durant la campanya hi va haver, filtració de documents sense signatura o data que desacreditaven personalitats polítiques de l'àmbit independentista, i, segons El País, és en aquest context en què es produeix una conversa el 14 de novembre del 2012 entre l'ex comissari de policia José Manuel Villarejo i l'aleshores cap del Gabinet del ministre de l'Interior, Francisco Martínez, que dos mesos més tard ascendiria a secretari d'Estat. Segons aquesta conversa, l'empresari Javier De la Rosa, pròxim a la família de l'ex president de la Generalitat Jordi Pujol i condemnat per corrupció als anys 90, va confessar a l'encara policia que la nissaga dels Pujol tenia comptes a Suïssa, a banda d'una fundació amb entre 130 i 140 milions d'euros. Per donar-li més detalls, però, segons afirma el mateix Villarejo als àudios que publica el mateix diari, De la Rosa va demanar 250.000 euros.