Han sortit a la llum nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que revelen el que es coneix com l'Operació Catalunya. Una operació dirigida pel ministeri de l'Interior comandat per Jorge Fernández Díaz, del PP, contra dirigents polítics catalans per escapçar el moviment independentista que començava a revifar. Els àudios que ElPaís ha publicat, detallen que la intenció era buscar a l'expresident Jordi Pujol uns possibles comptes bancaries a Suïssa per així matar-lo políticament. Tot i això, mai es va trobar cap extracte bancari vinculat als Pujol a Suïssa, ja que la policia espanyola mai va anar a registrar el banc suís per falta d'indicis.

Com explica el rotatiu, mai es va arribar a demostrar ni acreditar l'existència d'una fortuna oculta a Suïssa a nom de la fundació sota la qual es trobava la família Pujol. El pla del ministeri de l'Interior i de les clavegueres de l'Estat contra el naixement de la deriva independentista va consistir a desacreditar, de la forma que fos, els líders polítics a través de muntatges policials per elaborar informes anònims que denunciaven greus delictes de corrupció de l'independentisme. Aquests documents manipulats per la policia espanyola i pel deep state van ser filtrats a determinats mitjans de comunicació durant la campanya electoral catalana del novembre de 2012. En aquest context electoral es produeix la conversa que mantenen el 14 de novembre de 2012, a dues setmanes de les eleccions anticipades a Catalunya, el comissari José Manuel Villarejo i Francisco Martínez, llavors cap de Gabinet del ministre de l'Interior, que va ascendir a Secretari d'Estat de Seguretat dos mesos després.

Si porten l'estracte de Pujol a Suïssa, això és mortal

Aquestes són una de les moltes declaracions que revelen els àudios publicats per ElPaís. On es constata una intencionalitat i una operació de setge i de desprestigi a tot preu contra l'expresident Pujol i altres líders independentistes com Artur Mas, Xavier Trias o Oriol Junqueras. Dies després de les conversacions i els moviments opacs de les clavegueres de l'Estat, ElMundo va començar a publicar el contingut d'un suposat informe policial que vinculava comptes a Suïssa a Pujol i Mas amb la corrupció de CiU. “Els Pujol tenen 137 milions a Ginebra, segons la Policia”, assenyalava el diari al·ludint a un informe de la policia de dubtosa credibilitat. De fet, dies després el Ministeri de l'Interior va desmentir l'existència d'aquest informe. 

El modus operadi que palesa aquestes conversacions és una guerra bruta i total contra els líders d'un moviment que el 2012 començava a agafar força. La maquinària profunda de l'Estat espanyol, dirigida pel ministeri de l'interior, va maniobrar per eliminar del mapa polític les personalitats que lideraven l'independentisme. Avui, anys més tard, aquests àudios posen més proves a la taula sobre el setge que va viure Pujol i l'entorn independentista durant aquells anys.