El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assenyalat la diferència entre les trobades internacionals que s'han fet a Madrid i Barcelona aquesta setmana. El líder de Junts al Parlament ha indicat en una piulada que la capital espanyola ha acollit aquest diumenge "l'extrema dreta mundial" i alhora s'ha mostrat orgullós de la trobada internacional d'activistes pels drets humans celebrada a Barcelona. "El mateix dia que Madrid acull a tota l'extrema dreta mundial, Barcelona és punt de trobada internacional de defensors dels drets humans", ha escrit Puigdemont, volent marcar distància entre una ciutat i l'altra. El president a l'exili fa referència a la trobada que el partit d'extrema dreta Vox ha organitzat a Madrid, i que ha reunit aquest cap de setmana els principals líders conservadors d’Europa i d’Amèrica en l’anomenat Europa Viva 24. Al costat de Santiago Abascal, s'han vist, entre altres polítics, Marine Le Pen, Giorgia Meloni, Viktor Orbán i Javier Milei.
Defensors dels drets humans demanen la fi de l'espionatge per part dels estats
La ciutat de Barcelona ha acollit aquesta setmana una trobada internacional d'activistes pels drets humans i aspira a convertir-se en un punt de reunió de persones defensores de drets humans, expertes en la lluita contra la repressió i especialistes en tecnologies de control i vigilància de la regió Euromediterrània. En una de les ponències que s'han organitzat en aquest marc s'han tractat qüestions relacionades amb els programaris espies Pegasus i Candiru, ben coneguts a Catalunya. En videoconferència des de Berlín, Shir Herver, investigador i expert en tecnologia de vigilància massiva, ha explicat com Israel ha testat a Palestina aquest espionatge a través dels mòbils i el reconeixement facial amb l'objectiu de matar a milers de persones. La trobada ha estat organitzada per les entitats Irídia, NOVACT, Suds, GRECS i l'ODHE.
Un manifest contra la repressió
Els representants de les entitats han finalitzat el seminari Al-Himaya (que significa protecció, atenció, custòdia, tutela, defensa, en àrab) amb la lectura d'un manifest (en català, castellà, anglès i àrab) per exigir als governs que es garanteixin la protecció individual i col·lectiva d’activistes per poder continuar desenvolupant la seva feina. També han demanat una resposta coordinada de la societat civil contra les noves tecnologies de control i reduir els seus perills.