L'europarlamentari de Junts Carles Puigdemont s'ha pronunciat sobre la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de desestimar els seus dos recursos per mantenir la immunitat parlamentària que l'ha mantingut fins ara salvaguardat de l'ordre de detenció del jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. Puigdemont ha assegurat que "res no s'acaba" i ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per "defensar fins al final els nostres drets fonamentals". Després de la sentència d'aquest dimecres, hi ha un termini de dos mesos per presentar recurs a la màxima instància judicial europea, que haurà de prendre una decisió en sis mesos, segons ha explicat el mateix Puigdemont en un missatge a les xarxes socials. 
 

🔴 Sentència a Puigdemont, DIRECTE | El TGUE desestima els recursos per la immunitat i el suplicatori
 

Puigdemont també ha denunciat que "la dissidència política està més amenaçada a Europa", a parer de l'expresident, davant les resolucions contràries del tribunal europeu d'aquest dimecres. "Les minories polítiques que defensin causes que incomodin els estats tindran, si aquesta sentència no es reverteix, més dificultats per exercir els seus drets", ha valorat l'europarlamentari. L'última paraula la tindrà el TJUE, una vegada Puigdemont ha anunciat que presentarà un recurs davant el màxim òrgan judicial de la Unió Europea. 

"Certament que hem treballat durament per obtenir una altra sentència, però també estàvem preparant el camí a seguir en el cas que el resultat fos el que avui s'ha comunicat", ha afirmat Puigdemont en el seu tuit, que ha assegurat que estan "preparats per seguir". "Defensarem fins al final els nostres drets fonamentals, que són també els drets fonamentals dels catalans i els europeus", ha dit l'expresident. "Amb el mateix esperit del primer dia, treballant per guanyar la llibertat", conclou Puigdemont. 

Successió de reaccions

Les reaccions no han trigat a aparèixer després de les sentències del TGUE contra la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. L'associació Òmnium Cultural ha afirmat que "la lluita a l'exili no s'atura perquè és una lluita per la llibertat i la justícia" en un missatge a les xarxes socials, en el qual també expressen el seu "suport" als europarlamentaris de Junts. Per la seva part, la cap de llista pel Congrés de Junts a Barcelona, Miriam Nogueras, ha interpel·lat Puigdemont: "Si no fos per tu avui ja no es parlaria del que vam fer l'1 d'octubre i, per tant, avui ningú recordaria que Catalunya és una nació que mai s'ha rendit", ha dit en un tuit.