El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaparegut aquest dissabte a l'Aplec Internacional organitzat per l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) després de la seva posada en llibertat. Puigdemont ha estat aclamat pels assistents a l'acte en la seva arribada.

En una atenció als mitjans, Puigdemont ha comentat que està "acostumat a ser perseguit per Espanya, però el final és sempre el mateix: soc lliure". I ha afegit que "continuarà lluitant".

Tal com estava previst abans de la seva detenció dijous a la nit, Puigdemont ha participat en les activitats de l'Aplec i ha saludat els seus organitzadors. A l'Alguer, al nord de Sardenya, sona des d'aquest matí música folklòrica catalana, hi ha gegants i capgrossos, diables de correfocs i gent amb vestimenta tradicional catalana. Està previst que l'expresident ofereixi una atenció als mitjans aquesta tarda.

carles puigdemont adifolk alguer - acn

El president Puigdemont, a la seva arribada a l'Adifolk / Foto: ACN

Aquesta és la primera reaparició de Puigdemont després de la sortida de la presó de Bancali, a Sàsser, on va afirmar que "Espanya no perd mai l'oportunitat de fer el ridícul". Puigdemont, que va quedar en llibertat sense mesures cautelars, assistirà a la vista que la Cort d'Apel·lació de Sàsser va fixar pel proper 4 d'octubre, segons ha dit el seu cap de gabinet, Josep Lluís Alay

Està previst que aquest mateix matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, arribin amb vaixell a l'illa de Sardenya per reunir-se amb ell i mostrar-li el seu suport. Serà aleshores quan ambdós dirigents independentistes seran rebuts pel Síndic de l'Alguer, Mario Conoci, i pel president de Sardenya, Christian Solinas. Demà, Puigdemont serà rebut per batlles del centre de l'illa, la zona més independentista.

carles puigdemont adifolk alguer - acn

Puigdemont, arribant a l'Adifolk / Foto: ACN

Puigneró veu conjura

Puigneró, en una entrevista a TV3, ha afirmat que hi pot haver una "conjura" entre l'aparell judicial espanyol i el govern de Pedro Sánchez per la detenció de Puigdemont. Per al vicepresident del Govern és estrany que el Tribunal Suprem no hagués desactivat l'euroordre contra Puigdemont quan el govern espanyol n'havia informat. "Veurem qui ha mentit i si hi ha hagut conjura", una cosa que per a ell seria molt greu, en les seves paraules.

Puigneró continua escèptic en relació amb la taula de negociació entre l'executiu central i la Generalitat: "Els primers que no es creïn la taula de diàleg són el govern espanyol i Pedro Sánchez". Ha afegit que considera "molt difícil dialogar amb algú que et manté instruments de repressió com les euroordres".

 

Imatge principal: el president Puigdemont és aclamat a la seva arribada a l'Adifolk de l'Alguer / Foto: ACN