Davant dels 700 alcaldes investigats per la fiscalia i amb la plaça de Sant Jaume plena de gom a gom, el president Carles Puigdemont ha advertit l’Estat i tot el sistema polític espanyol que “no subestimin el poble de Catalunya”. El responsables dels consistoris, armats amb les seves vares, assistien el parlament i omplien el pati de Carruatges del palau de la Generalitat i la galeria gòtica. Mentrestant, els concentrats a la plaça, que han fet costat durant el matí a la protesta amb crits de “votarem” i cantant L’estaca, seguien les intervencions a través de grans pantalles.

Puigdemont ha interpel·lat directament l’Estat i el seu sistema polític, “aquells que, com el senyor Rajoy, ens amenacen i els que s’ho miren de costat o estan un pas enrere perquè no els enganxi la crisi al damunt o aquells que continuen negant el que és evident”, i els ha advertit que “no subestimin la força del poble de Catalunya”. “Poden tenir molts BOEs i moltes lleis, però hi ha una cosa que no tenen, no us tenen a vosaltres, el poble de Catalunya”, ha reblat.

Més llibertat

El president ha advertit l'Estat que no subestimi la força d'un poble que “ha pres la decisió de decidir i plantar-se davant d'un comportament antidemocràtic, que ha aconseguit confiscar llibertats fonamentals en una democràcia i rebrà com a resposta l’única possible, més llibertat i més democràcia”.

Prèviament, el cap de l'executiu, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident Oriol Junqueras, ha anat a buscar els alcaldes, que havien estat rebuts per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l’Ajuntament, i han travessat plegats la plaça de Sant Jaume, que els ha aclamat, plena de gom a gom. Colau ha seguit l'escena des la porta de l'Ajuntament i no ha creuat la plaça.

Gent responsable i civilitzada

Puigdemont ha assegurat que Catalunya és un país de gent molt responsable i civilitzada, que davant les provocacions és capaç de respondre amb humor, amb una cançó o regalant un clavell. “Això ho fan les comunitats que se senten sòlides i segures i enraonades”, ha reblat.

En començar la intervenció, ha saludat els concentrats a la plaça de Sant Jaume i els ha dit que han volgut “formar part d’aquesta demostració no de força, sinó de dignitat, de fermesa, de persistència”. També ha agraït el suport immediat que van expressar els alcaldes quan el Govern els va instar a "la defensa de la democràcia", per un país “on viuen homes i dones lliures” i on no es prohibeixen actes públics i no es tanquen pàgines web.

"I tant que votarem"

D’ençà que vau agafar aquesta vara, vau prendre consciència que el vostre deure era defensar els ciutadans, i ho heu fet”, ha assegurat: “Cada dia heu defensat la llibertat i els drets dels vostres ciutadans, qui pensava que no serieu al seu costat quan tocaven un dret fonamentals com és el dret a decidir? En quin país es pensaven que sou alcaldes?”, ha interrogat.

“Us temen a vosaltres, perquè sereu al costat dels vostres veïns i ells amb vosaltres. No estareu sols, amb aquesta cadena de baules solidíssima. A Catalunya i a qualsevol lloc del món on s'ha hagut de posar a prova, aquesta cadena ha estat la garantia fonamental de la transformació democràtica d’una societat", ha assegurat.

Puigdemont ha sentenciat que el dia 1 es votarà. “No només perquè hi tenim dret i és legal, sinó perquè escoltant el poble de Catalunya ens diu, volem votar. I tant que votarem!”, ha conclòs.

Conjurats a defensar la democràcia

En començar l’acte, ha donat la benvinguda als alcaldes el vicepresident Oriol Junqueras, que ha advertit que “allò que està en joc és la democràcia i tots estem cridats a defensar-la”.

Junqueras ha insistit que els alcaldes són una “peça clau” a Catalunya i per fer possible aquest referèndum, que “no és només d’autodeterminació i sobre la futura república, sinó també sobre la democràcia, la defensa dels drets fonamentals i els drets a la llibertat d’expressió i de reunió”.

El vicepresident ha subratllat que “la millor manera de defensar el dret a votar és votant, la millor manera de defensar la llibertat d’expressió és expressar-se i la millor manera de defensar el dret a la llibertat de reunió és reunir-se”. "Avui i aquí ens conjurem que estarem al servei d'aquest poble i de la democràcia", ha reblat.

Denunciar persecució policial

També ha pres la paraula la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, que ha assegurat que l’objectiu dels alcaldes congregats a la plaça de Sant Jaume és “denunciar la persecució policial” que pateixen, reiterar el suport al Govern de la Generalitat i al president, el “ferm compromís amb la democràcia” i la voluntat de ser al costat de la gent de les seves ciutats. “No us fallarem”, ha reblat.

El president de l’AMC, Miquel Buch, ha advertit que els alcaldes són aquí per “defensar la dignitat de les institucions i els ciutadans”. “Tots nosaltres un dia vam decidir fer un pas, deixar el nostre ofici o compaginar-lo amb la feina d’alcalde; era un compromís pel servei públic, i avui el servei públic està en joc per defensar un dels drets més preuats: la democràcia”, ha assegurat.

En l’acte han pres la paraula l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde de Llívia, Elies Nova; el de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, que ha explicat que sempre s’ha presentat als comicis com a alcalde socialista; Montse Venturós, alcaldessa de Berga; l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; el de Sabadell, Martí Serracant, i l’alcalde d’Albatàrrec, Víctor Falguera, entre d'altres.