"Escolta, Europa". Aquesta ha estat la frase més repetida aquest dimarts en l'acte dels alcaldes a Brussel·les contra la repressió de l'Estat espanyol. En ell hi han estat presents el president Carles Puigdemont i els consellers que són amb ell a Bèlgica, Meritxell Serret, Lluís Puig, Toni Comín i Clara Ponsatí; a més de 200 alcaldes. Tots ells han aprofitat l'acte per demanar ajuda a Europa davant el "cop d'estat de Rajoy", tal com l'ha qualificat el president Puigdemont.

En un acte clarament dirigit a l'audiència internacional, i en el qual s'han utilitzat diversos idiomes (anglès, francès, alemany, castellà i català), el president Puigdemont ha volgut denunciar el "cop d'estat" que suposa l'aplicació de l'article 155 i ha demanat garanties de cara a les eleccions del proper 21 de desembre.

En el seu discurs, el president ha interpel·lat directament el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i també al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i els ha preguntat quina és l'Europa que volen. "Una Europa amb un Govern empresonat? Aquesta és l'Europa que ens proposeu?", ha denunciat, tot emplaçant-los a respectar els vots sortits de les eleccions del 21-D. "Continuareu ajudant el senyor Rajoy en aquest cop d'estat?", ha afegit.

En aquest sentit, Puigdemont ha exigit poder votar "sense presos polítics, sense policies als carrers i sense límits a les idees" i també ha demanat "respecte al resultat de les eleccions". El president ha denunciat també que a Espanya el feixisme encara està present. "Escolta, Europa. Avui el feixisme actua de manera impune a Espanya i participa en manifestacions convocades pel partit que govern", ha criticat Puigdemont. 

Pel que fa als consellers, el titular de Salut, Toni Comín, ha recordat que "Europa va néixer perquè l'autoritarisme no tingui lloc a Europa" i, per tant, "no pot ignorar el que passa a Catalunya". La consellera d'Educació, Clara Ponsatí, ha denunciat que es jutgin mestres per parlar del referèndum a les escoles; la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, s'ha reivindicat com el "Govern legítim de Catalunya" i el conseller de Cultura, Lluís Puig, ha volgut donar les gràcies al món cultural espanyol que els ha traslladat el seu suport.

"Europa, ajudeu a Catalunya si us plau" 

Prop de 200 alcaldes han viatjat aquest dimarts a Brussel·les per denunciar la repressió de l'Estat espanyol contra els independentistes, i per condemnar tant els empresonaments de la resta de membres del Govern per l'Audiència Nacional com també per l'aplicació de l'article 155. Puigdemont ha agraït la presència de tots ells i ha assegurat que els va "molt bé sentir el vostre escalf i la vostra presència".

La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, també ha apel·lat a la Unió Europea. "Europa, ajudeu a Catalunya, si us plau", ha reclamat Lloveras, que ha denunciat la "decepció" que senten alguns catalans davant el "silenci" de la UE. Per altra banda, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha denunciat que el Govern espanyol "ens ha volgut prendre el nostre Govern amb un cop d'estat, anomenat 155".

Per altra banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha demanat a la UE que s'impliqui en les eleccions del 21-D perquè hi hagi "garanties". "Volem que algú ens protegeixi. Qui ens defensarà si ens declaren il·legals?", s'ha preguntat. En aquest sentit, ha assegurat que a Catalunya "estem patint molt", i ha demanat als europeus: "No ens abandoneu, si us plau". També ha parlat l'alcalde de Sabadell, Maties Serrancat, que ha assegurat que l'actitud de l'Estat espanyol és dictatorial" i denunciat que l'únic diàleg que proposa "és empresonar".

Finalment, també han parlat els eurodiputats d'ERC, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, i el del PDeCAT, Ramón Tremosa. Els parlamentaris europeus han reivindicat que el cas català no és "un afer intern" i han demanat a Europa que "ens escolti i ens doni veu".

A l'acte hi han participat alguns eurodiputats d'altres països i també diversos polítics nacionalistes flamencs, a qui Puigdemont els ha volgut agrair especialment la seva presència. 

Aquest matí els alcaldes s'han manifestat davant la Comissió Europea per exigir l'alliberament del vicepresident Oriol Junqueras, els set consellers i els dos líders de la societat civil, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Alcaldes Puigdmemont Brussel·les - eFE