Carles Puigdemont continua explicant el procés català arreu. Aquest dissabte, Al-Jazeera, el principal canal de notícies del món àrab, ha emès una entrevista amb el president de la Generalitat on recorda que tot arrenca “perquè Espanya no vol negociar”. És al programa setmanal Talk to Al Jazeera, que entrevista líders globals, icones i personatges amb influència. A l'entrevista, de 25 minuts de durada, Puigdemont respon en català i la cadena el subtitula en anglès.

Preguntat per la il·legalitat del referèndum, Puigdemont recorda que “a Madrid hi ha tota classe d'opinions” sobre aquest afer. “Hi ha gent que opina que no hi cap a la Constitució i altres creuen que és perfectament constitucional preguntar. Hi ha una via legal per preguntar a Catalunya. És una voluntat política”. I més endavant, rebla: “Allò que val per Escòcia també val per Catalunya”, també pel que fa a la pertinença a la Unió Europea.

Puigdemont assegura que el referèndum i dialogar és l'única manera de resoldre el conflicte amb Espanya. "No tenim altra manera de resoldre el conflicte que votant", defensa el president.

"Aquest és un conflicte polític. Catalunya i Espanya tenen una convivència excel·lent. Tenim gran amistat, una gran complicitat lingüística, cultural, econòmica... No hi ha un conflicte social", explica Puigdemont a Hoda Hamid, l'entrevistadora.

Senyal per suspendre

El president insisteix que és prioritari acordar el referèndum amb l'Estat espanyol i assegura que "fins a l'últim minut hi ha esperança que s'imposi el seny" en la política espanyola. "A través de la policia i la justícia no es resoldrà el conflicte", rebla recordant un informe recent de la Fundació Konrad Adenauer, el think-tank de la democràcia cristiana alemanya.

L'entrevistadora li pregunta quin senyal de Madrid el faria suspendre la celebració del referèndum. Puigdemont diu: "Si Madrid accepta parlar d'això encara que sigui (...) per reconèixer que existeix un problema amb Catalunya i Espanya, [es] donaria un senyal positiu al poble de Catalunya, d'Espanya i al món".

Qüestionat per la data del referèndum, maig o setembre, el president descarta "absolutament" el maig. "Com a molt tard serà al final de setembre".

Ús de la força

"Jo no crec que l'Estat espanyol es plantegi la utilització de l'exèrcit ni de la força física. És inviable. Si la fan servir, han perdut aquesta situació", diu més endavant.

La cadena catarí demana al president pel futur europeu de Catalunya. Puigdemont diu que Catalunya ja “ha demostrat àmpliament” que pertany a la Unió Europea (UE).

“Catalunya sempre ha estat una regió que contribueix positivament a la UE, no negativament. Catalunya és una regió que representa el 2% del PIB europeu. És dinàmica, amb un creixement de més de 3,5% l'últim any”, afegeix el president, que considera difícil d’explicar que Catalunya quedi fora de la Unió Europea.