El president, Carles Puigdemont, ha aprofitat la seva intervenció al Chatham House de Londres per reclamar ajuda a la UE enfront del “conflicte obert” entre Catalunya i l’Estat espanyol per la reivindicació independentista. 

“La resposta no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d’Europa, per la incompareixença de l’Estat espanyol”, ha advertit el president durant la seva intervenció davant del que està considerat com un dels think tanks més importants i influents, el segon millor del món, segons el Global Go To Think Tank Index de la Universitat de Pennsilvània.

Des de la històrica seu del Chatham House, ubicat a Saint James Square, Puigdemont ha fet un repàs del debat independentista que es viu a Catalunya, l’origen i l’evolució des del 2010, quan el Tribunal Constitucional va retallar l'Estatut, fins al 27-S i el 9-N. "Utilitzar la fiscalia i l'aparell de l'Estat contra aquells que han defensat que cal donar la veu als ciutadans és propi d'una democràcia?", s'ha preguntat.

Referèndum

A l'hora d'abordar la proposta catalana per culminar el procés, tot i admetre que la via unilateral “conté elements negatius i inconvenients per a totes les parts”, el president ha explicat que davant la falta de resposta a Espanya, el Parlament està impulsant les estructures d’Estat per proclamar la independència “en un període aproximat de 18 mesos”. 

“Això no treu que si l’Estat espanyol oferís un referèndum, des de Catalunya l’acceptaríem”, ha assegurat. No obstant, puntualitza que aquesta via no es promourà a Catalunya –“perquè no té sentit reiterar indefinidament el que hem intentat per activa i per passiva sense èxit”- i tampoc vindrà per part de l’Estat. “En definitiva, diàleg, tot el que calgui. Inacció esperant l’impossible, no”, ha reblat.

TC controlat pel PP

El president ha contrastat la situació catalana amb l’escocesa tot destacant que “seria lògic” que si l’Estat té interès a retenir Catalunya hauria de fer una proposta atractiva i intentar “seduir”, com va passar a Escòcia. Però no és aquest el cas, segons Puigdemont, que ha retret que l'única resposta és la “invasió legislativa” per part d’un Tribunal Constitucional “que està a les ordres del govern espanyol, i vulnera la més elemental separació de poders, consubstancial en tota democràcia”.

“Catalunya està indefensa jurídicament”, denuncia davant del que descriu com un TC “presidit per un exmilitant del PP, integrat per una majoria de magistrats afins a aquest partit i una minoria d’afins al PSOE”.

UE

Puigdemont ha subratllat que Catalunya vol ser un nou Estat i fer-ho dins del marc de la Unió Europea. En aquest sentit ha evocat el referèndum que se celebrarà al Regne Unit el 23 de juny sobre la permanència dins de la UE, per subratllar que Europa és prou flexible i posa el pragmatisme per davant de l’ortodòxia i els tractats.

“Si Europa s’ha reformat per evitar que el Regne Unit marxi de la UE, també sabrà adaptar-se perquè Catalunya continuï a la UE quan sigui un Estat independent”, ha conclòs.

El president ha dedicat tota la primera part de la conferència a destacar que el tarannà estrictament democràtic i pacífic del procés independentista que ha viscut els darrers anys a Catalunya. “Volem la nostra oportunitat i, a més, ho volem fer a la nostra manera, a la catalana, amb exemplaritat, democràcia, pacíficament, amb civisme i respecte, no com un problema sinó com una oportunitat”, ha reblat.