Jaume Alonso Cuevillas, l'advocat de Puigdemont, està content. Satisfet que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi aixecat les euroordres i l'ordre internacional de detenció i ho qualifica de "gran èxit" en declaracions a El Nacional. Segons l'advocat, el Tribunal Suprem ha valorat a l'hora de prendre aquesta decisió "no fer el ridícul a nivell internacional" si el jutge belga contradeia la línia d'investigació i acusava sobre uns altres delictes, molt lluny de la rebel·lió i la sedició.

El president, Carles Puigdemont, ja no té sobre seu ni una euroordre ni una ordre internacional de detenció. Ja no ha d'esperar, per tant, fins al dia 14 de desembre que el jutge belga decideixi si l'extradeix o no. Però hi ha una altra amenaça sobre la taula: la detenció tan bon punt trepitgi territori espanyol, i la presó incondicional com ja va passar amb els 8 consellers.

A més, el jutge del Tribunal Suprem pot citar en qualsevol moment Puigdemont i la resta de consellers que són a Bèlgica amb ell a declarar. Ja estaven citats el 2 de novembre, com la resta del Govern, però no es van moure de Bèlgica i, per tant, no van declarar a l'Audiència Nacional. Ara Llarena els citarà a declarar, i això, veient els temps que fa servir el magistrat i que han marcat tot el procés, no es descarta que sigui en plena campanya electoral.

En aquest cas, segons Jaume Alonso Cuevillas, serà decisió del mateix Puigdemont si va o no a Madrid a declarar. Però l'advocat no vol fer previsions del que passarà. De fet, ni tan sols han rebut encara la resolució del magistrat.

Ara per ara, el que suposa la nova situació, segons Cuevillas, és "la seguretat de la negociació de la investidura". I és que segons explica l'advocat a El Nacional, "l'objectiu del viatge a Brussel·les era tenir capacitat de moviment fins al 21-D. I això, ara, està garantit a tot el món, menys a l'Estat espanyol.

Cuevillas creu que "amb la retirada de l’euroordre, la justícia espanyola evita el risc de fer un gran ridícul internacional. O bé perquè es descartessin els delictes més greus, rebel·lió i sedició, per la seva clara connotació política. O bé, encara més greu, perquè es denegués completament per considerar que no existeixen prou garanties per a un judici just".

Per aquest motiu creu que han "guanyat una batalla important", però qualifica de "procés penal injust i desproporcionat" tot el cas judicial que està en mans del Tribunal Suprem. L'advocat remarca que "el que no podia fer la justícia belga era eliminar el procés espanyol".

Tot just ahir Puigdemont i els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig van declarar al tribunal belga. I tot i que la Fiscalia va seguir reiterant que calia extradir-los, Cuevillas confiava que la manca de garanties judicials justes a Espanya i la manca de tipicitat dels fets, faria que el jutge els mantingués fora de la jurisdicció del Tribunal Suprem.

Sobre el delicte que plana de malversació, l'advocat de Puigdemont també té la seva hipòtesi de com combatre'l, perquè la malversació és un delicte en el cas que els acusats es quedin els diners públics a títol personal, però no si tenen una finalitat que correspon al mandat polític, com va ser el cas de l'organització del referèndum.