El candidat de JuntsxCat a les europees, Carles Puigdemont, ha protagonitzat aquest vespre un acte electoral a Berlín, en el qual han participat com a oradors 2 diputats del partit Die Linke, l'equivalent alemany dels comuns. Die Linke és el partit que ha presentat una moció avui al Bundestag reclamant una mediació d'Alemanya i la UE entre Catalunya i l'Estat espanyol, que ha estat acceptada a tràmit.

Abans Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí s'han reunit al Parlament alemany amb una delegació del partit d'esquerres, que els ha informat de les passes que seguirà la seva iniciativa.

En la seva intervenció en l'acte electoral, Puigdemont a emplaçat a tornar a les urnes el dia 26 en vots "cada minut de presó i exili". Puigdemont ha calculat que amb això la seva candidatura pot sobrepassar els 800.000 sufragis, i permetre l'acta tant a ell com a Toni Comín i Clara Ponsatí. 

"Tornem-los la presó i l'exili d'aquesta manera. Convertim cada minut en un vot", ha insistit. Puigdemont ha reivindicat que des de l'exili han aconseguit guanyar a l'Estat espanyol a Bèlgica, a Alemanya i també últimament a Madrid, amb la derrota del veto que va intentar la JEC a la seva candidatura. "De què no serem capaços si els tres aconseguim els vots suficients per entrar al Parlament europeu?. Els hem guanyat totes les batalles, i els guanyarem si intenten bloquejar-nos ara a Europa", ha afegit.

El president ha indicat que, des del cor d'Europa, explicaran què va ser l'Octubre del 2017, amb el referèndum, "i sobretot què és la Catalunya nascuda de l'Octubre del 2017". Ha acusat l'Estat espanyol de ser al·lèrgic a la diversitat, i ha advertit que contra això "l'eina més eficaç per protegir les minories és el dret a l'autodeterminació".

"Els companys de Die Linke"

En el mateix acte, el conseller Toni Comín ha agrait la presència dels diputats de l'esquerra alemanya. "Estem molt contents de tornar a Alemanya per fer un acte conjunt amb els companys de Die Linke", ha indicat.

Ha afegit que la República catalana "és la millor contribució que pot fer la societat catalana al projecte d'Europa". "Perquè Europa segueixi avançant en la seva democratització. Fer una Europa que garanteixi els drets civils, polítics i socials", ha afegit.

La consellera Clara Ponsatí ha subratllat els èxits davant l'Estat espanyol. "En aquest any i mig no hem tingut mitjans, però hem construït molts èxits davant l'abús autoritari de l'Estat. Imagineu-vos tot el que podrem fer amb les eines institucionals i materials si som membres del Parlament Europeu", ha advertit.

Els diputats de Die Linke, alguns dels quals ja van visitar Carles Puigdemont a la presó de Neumünster quan va ser detingut el 2018, han pres la paraula, han expressat la seva solidaritat amb Catalunya i han remarcat la defensa dels drets fonamentals.