Pols i tensió entre Madrid i Barcelona sobre la futura aliança entre Ciutadans i el Partit Popular. El líder dels taronges a escala estatal, Adrián Vázquez, i el número u a Catalunya, Carlos Carrizosa, discrepen frontalment de quin ha de ser el full de ruta a seguir. Des de Madrid, Vázquez (secretari general de la formació i eurodiputat) reivindica la necessitat de crear un “front ampli” que vagi “més enllà de les sigles”, mentre que a Barcelona, Carrizosa (president del grup parlamentari al Parlament) s’hi oposa perquè considera que implicaria la “desaparició” del partit. El xoc mediàtic entre tots dos ha sigut subtil, però evident.

D’una banda, en una entrevista a El Mundo publicada aquest matí, Carlos Carrizosa denunciava que “una integració o dissolució en un altre partit està fora dels estatuts” de Ciutadans. En un esmorzar informatiu a Nueva Economía Fórum, Vázquez (que ha verbalitzat que llegeix “coses a la premsa”) li ha replicat que Ciutadans té uns estatuts “molt garantistes en la presa de decisions” i que, per tant, la decisió sobre el futur acord amb el PP “no la podran prendre una o dues persones, sinó que s’haurà de refrendar per un Comitè Nacional on hi ha més de trenta persones”.

Vázquez ha recordat que Carrizosa “no està a la Direcció Nacional” i que, en conseqüència, qualsevol informació que doni de les negociacions no té credibilitat. I ha anat més enllà en la seva crítica: “Quan s’està negociant quelcom d’una comunitat autònoma, és normal que la gent es posi nerviosa i vulgui definir als mitjans els marcs d’una negociació en la qual no participa. Això danya la negociació, però és humà i si hi ha gent que no té el cap fred o no entén el que ens estem jugant, pot ser que cometi aquests errors”.

 

La “voluntat” i “compromís” de crear un “front ampli” més enllà de les sigles

Adrián Vázquez ha argumentat que és un moment de la història de la democràcia espanyola en el qual “cal fer un front ampli a Catalunya i a Europa” per “revertir” els efectes dels pactes entre Pedro Sánchez i els independentistes i evitar que “vagin a més”. “Si hi ha gent que no entén això, és gent que s’ha de deixar de mirar el melic i ha de mirar cap a fora. I qui vulgui rebre aquest missatge que el rebi”, ha proclamat.

Així mateix, ha assegurat que les direccions del PP i de Ciudadanos estan negociant des de fa dies i comparteixen “la voluntat i el compromís” d’intentar arribar a un acord. Inicialment, les converses estaven enfocades a les eleccions europees i, per tant, reconeix que l’avançament electoral a Catalunya els “ha enganxat amb el peu canviat”. Les negociacions estan condicionades pel calendari electoral, donat que seria “esquizofrènic” presentar-se al Parlament amb un format i a l’Eurocambra amb un altre: “Ens obliga a negociar les dues eleccions a la vegada”.

Un dictamen dels serveis jurídics de l’Eurocambra per impedir que Puigdemont pugui ser eurodiputat

En clau europea, Adrián Vázquez també ha afirmat que “el Parlament Europeu no concedirà la credencial d’eurodiputat a cap membre que no compleixi els requisits”. El líder de Ciutadans s’escuda en un dictamen dels Serveis Jurídics de l’Eurocambra que ell mateix va sol·licitar com a president de la Comissió d’Afers Jurídics i que, segons diu, sosté que “els qui, malgrat haver resultat electes, no compleixin els requisits que marca la legislació nacional, no poden accedir als seus escons, salaris, dret a vot i altres privilegis associats a la condició d’eurodiputat, excepte la immunitat”. A més, Vázquez ha assegurat que li consta que Junts va fer ahir una aproximació per poder-se integrar al Grup Liberal del Parlament Europeu en la pròxima legislatura en cas que Ciutadans no obtingui representació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!