El Ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha demanat aprovar la llei d'amnistia per "estalviar feina a la justícia" i evitar procediments judicials que desemboquin en un indult. Ho ha dit aquest divendres durant la inauguració del nou tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls (Barcelona), juntament amb delegat del govern espanyol a Catalumya, Carlos Prieto, entre d'altres.

Puente ha assenyalat que "no té sentit" fer un procés judicial per acabar indultant, per la qual cosa ha dit textualment que la llei és la solució més necessària i útil. Ha assegurat que la llei d'amnistia evitarà "un pelegrinatge judicial que acabi en indult" i espera que imperi la responsabilitat i el sentit comú per aprovar la norma.

Ha afegit que "no és el govern espanyol el que ha de témer" que no s'assoleixi un acord, sinó que ho hauria de témer tothom, fins i tot, en les seves paraules, els que han estat negociant a l'esquena de la ciutadania, amb referència al PP. Precisament aquest dijous, el PSOE va informar per carta a diverses autoritats europees, entre elles el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la comissària de Transparència, Vera Jourová, del canvi de posició del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, sobre els indults a l'expresident Carles Puigdemont i la resta d'exiliats i sobre el seu pla de "reconciliació" a Catalunya. 

Avala la proposta de Campuzano sobre els indults

Sobre les paraules del conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, sobre la possibilitat d'indultar als que quedin fora de la llei d'amnistia, Puente no creu "que sigui cap disbarat" i que la voluntat del govern espanyol és reconduir a la política els fets succeïts durant el procés sobiranista. El conseller va dir aquest dijous que el Govern està "obert" a indultar les persones que no quedin incloses en la llei d'amnistia quan l'apliquin els jutges.

Aquest dijous Campuzano va argumentar que no hi pot haver una llei d'amnistia blindada al 100% ("no existeix, ni en aquesta llei, ni en cap lloc del món"), ja que "les lleis per definició estan sotmeses sempre al control dels jutges, en la seva aplicació", va apuntar. Però, amb tot, per a ell el text actual de la llei d'amnistia "resol la major part de la gent del carrer que ha estat sotmesa a la repressió", i va acusar Junts d'irresponsabilitat i poc respecte pels que podrien beneficiar-se, en haver votat al Congrés en contra de l'amnistia en l'últim minut.

Aquest divendres, Puente ha afegit: "Volem treure la situació dels tribunals, que no hi hagi conseqüències penals per a les persones que van participar en aquests fets." Ha afegit que "acabar una vegada per sempre amb el que va suposar aquell conflicte seria boníssim per al conjunt d'Espanya i per a Catalunya també".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!