El PSOE no deixa de marcar distàncies amb Unidas Podemos. La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha avançat aquest dissabte que Pedro Sánchez començarà els propers dies a cridar les forces polítiques, i també a Unidas Podemos, per explorar altres vies, si bé a la formació de Iglesias li ha recordat que "l'oferta que es va fer ja no és sobre la taula". Descarta per complet, doncs, un govern de coalició.

En declaracions als mitjans a la seu de Ferraz, Narbona ha assegurat que al PSOE, igual que en el Govern en funcions, "aquest any no hi ha vacances" perquè és absolutament urgent superar la situació actual i que hi hagi un Govern que tingui la capacitat d'abordar totes les urgències socials".

Sobre la petició d'IU que reclama a Podemos que doni suport a Sánchez només amb un pacte programàtic, Narbona ha explicat que aquesta proposta està en línia amb el que el PSOE va oferir al principi del procés, és a dir, "un govern socialista amb un programa pactat amb Unidas Podemos i un suport extern al govern, igual que hi ha a Portugal o Dinamarca, amb resultats molt positius".

"La proposta d'IU caldrà veure fins on canvia la posició d'Unidas Podemos. Respectem el debat intern que puguin tenir com el que pot passar a diferents territoris", ha afegit.

Narbona ha insistit que no es pot "perdre ni un sol dia" i ha recordat que en les properes setmanes i els propers mesos hi haurà desafiaments polítics i econòmics que han de trobar a Espanya un govern amb tota la capacitat per prendre decisions.

Per això ha apel·lat a la responsabilitat de la resta de forces polítiques perquè estiguin disposats a parlar amb Sánchez i "vulguin explorar altres vies diferents a les que es van debatre en la sessió d'investidura".

Segons Narbona, a la sessió d'investidura es va veure que no era possible un govern de coalició amb Unidas Podemos "que va rebutjar la nostra oferta, i ara toca explorar altres possibilitats i en això estarem les properes setmanes".

"No podem deixar córrer el temps, cal intentar accelerar perquè no hi hagi noves eleccions", ha subratllat.

Sobre el calendari de negociació, ha comentat que Sánchez es dirigirà als líders polítics per obrir un espai d'aproximació i "fixarà el ritme de les converses i el contingut".

I ha insistit que el Govern espanyol, amb el suport del PSOE, ha fet "tot el possible" perquè hi hagués govern i no hi hagués eleccions.