La gestora del PSOE ha llançat aquest divendres un comunicat dirigit al president dels Estats Units, Donald Trump, en què li adverteix que "no consentirà tracte de menyspreu a cap país amic d'Espanya i de la UE, començant per Mèxic", davant de la seva idea de continuar construint un mur per separar ambdós països.

Els socialistes també han demanat al president del Govern, Mariano Rajoy, que davant de les primeres mesures adoptades per Trump, surti en defensa de Mèxic i promogui una cimera de la UE per fixar una postura comuna davant del canvi de rumb en la Casa Blanca.

La direcció interina del PSOE subratlla que els EUA "no poden tornar als tristos temps dels plantejaments aïllacionistes i proteccionistes" i que el seu president "no pot donar un tracte que no sigui el d'igual a igual" a tots els socis europeus.

Per això, exigeix a Rajoy que demani formalment a Brussel·les la convocatòria d'una cimera extraordinària dels líders de la UE per analitzar els reptes que planteja la nova administració de Trump.

"Espanya ha de treballar per ajudar que els Estats Units comprenguin que el seny i el diàleg, en lloc del menyspreu i les amenaces, amb els seus veïns i aliats va en el seu interès propi, en l'interès de tota la comunitat internacional", assegura la gestora.

Per això, demana també a Rajoy que surti "enèrgicament en defensa" de Mèxic i dels seus ciutadans i sol·liciti la celebració d'una cimera iberoamericana per abordar "de forma conjunta" la nova política de Trump cap a Mèxic.

Solidaritat amb Mèxic

El president de la gestora, Javier Fernández, s'ha posat en contacte avui amb l'ambaixadora de Mèxic a Espanya, Roberta Lajous, per expressar la solidaritat del PSOE i el suport al poble mexicà, al qual Trump pretén carregar el cost de la construcció del mur fronterer.

La direcció provisional del PSOE remarca que Mèxic és "país amic i aliat històric d'Espanya, que sempre ha estat solidari amb els espanyols", també en moments difícils com en la Guerra Civil.

Els socialistes adverteixen que "no hi ha lloc per a un tracte i una relació que no sigui respectuós i d'igual a igual". Afegeix que els EUA "no han de deixar mai de gestionar les seves fronteres i establir un alt nivell d'exigència en les seves relacions comercials i de qualsevol tipus" i la resta de països "han respectat sempre els seus interessos".

El PSOE considera que els primers dies de Trump en la Casa Blanca evidencien "un canvi radical en la política interior i exterior nord-americana". Segons els socialistes, seria un "greu error" que els EUA "s'aïllin", que "retrocedeixi als temps de les guerres comercials i d'aranzels" i oblidi "les seves responsabilitats amb la comunitat internacional i el multilateralisme".

"Fer creure de nou al poble nord-americà que tots els seus problemes són producte d'un presumpte enemic exterior és malintencionat i injust, a més d'inútil per gestionar els problemes propis i del món", retreu a Trump.

La gestora afirma que els EUA tenen "una trajectòria i una responsabilitat històrica amb el seu poble i amb la comunitat internacional" en defensa de la legalitat internacional. Per això, diu tenir "plena confiança" a la fortalesa de les institucions democràtiques nord-americanes, que "sabran exercir control, d'acord a la seva Constitució i a les seves lleis, com sempre han fet, sobre el seu president".

Els socialistes asseguren que defensaran la democràcia, el diàleg, la tolerància i els drets humans "des del respecte mutu, mentre ofereix a Trump "ajuda i col·laboració" per abordar els reptes pendents.