El rei Felip VI aquest 24 de desembre pronunciava el seu habitual discurs de Nadal, especialment esperat aquest an, tenint en compte el polèmic i imminent retorn de Joan Carles I a Espanya. L’opinió pública tenia l’atenció fixada en el posicionament de Felip VI sobre qüestió que, sembla que clarament l’incomodava, motiu pel qual, el cap d’estat es va limitar a fer una apel·lació general a la “integritat pública i moral” optant per ignorar el seu pare. 

El discurs ha suscitat una amalgama de reaccions polítiques entre les grans forces polítiques espanyoles. Per part dels socialistes, tant la presidenta del PSOE, Cristina Narbona com el president d'Aragó, Javier Lamban, han aplaudit el discurs de Felip VI, recalcant que és "necessari" garantir exemplaritat i integritat de les institucions públiques. En canvi, els seus socis de govern, han optat per carregar contra el monarca per la seva falta d’”autocrítica”: “Felip VI parla sobre tots els temes, excepte un: la monarquia", critica el portaveu parlamentari d’Unidas Podemos, Pablo Echenique.  Per contra, el Partit Popular i Ciutadans han anunciat públicament el seu suport: “Comparteixo plenament aquest esperançador discurs del rei", expressava la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas.

Elogis del PP i Ciudadans

"Espanya travessa un moment de grans dificultats i té enormes reptes al davant, però cal fugir del pessimisme i el conformisme. Hem de convertir la cruïlla en una oportunitat i guanyar junts el futur. Comparteixo plenament aquest esperançador discurs del rei", expressava la líder de Ciutadans en una piulada a Twitter.

ines arrimadas

Tant el president del Partit Popular, Pablo Casado com la presidenta de la formació a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també s’han afanyat a compartir les paraules del monarca, fent una crida al seu “respecte, reconeixement i lleialtat”.

ayuso

 

"El Rei destaca en el seu Missatge de Nadal el seu record als espanyols que sofreixen la pandèmia i crisi econòmica, i defensa la Constitució com a biga mestra que mereix reconeixement, respecte i lleialtat. La fortalesa de les institucions és clau per als reptes de futur d'Espanya" compartia Pablo Casado a través de les xarxes socials.

pablo casado

Crítiques de Podemos

Per contra, els membres de Podemos, Pablo Echenique i Lilith Verstrynge en canvi, carregaven contra l’opció de Felip VI d’ignorar la qüestió del seu pare. "Felip VI va triar una habitació petita, però l'elefant en ella és gegant. Ni una sola paraula d'autocrítica. Ni una sola paraula sobre l'emèrit escapolit a Abu Dhabi. Ni una sola paraula sobre la Casa Reial. Felip VI parla sobre tots els temes, excepte un: la monarquia" publicava el portaveu parlamentari de Podemos a Twitter.

Echenique

La secretària d’organització de Podemos també va apuntar cap a aquesta qüestió en una piulada: "El missatge del rei ha estat una mostra dels nous consensos democràtics del nostre temps i un reconeixement de l'avanç dels valors republicans en la nostra societat. Cada vegada és més clar que el futur no és lloc per a una monarquia".

tweet podemos

Qui també s’ha mostrat crític amb el missatge del Rei ha estat Néstor Rego, del Bloc Nacionalista Galego (BNG) que ha denunciat que "No es pot apel·lar al caràcter exemplar que han de tenir les institucions de rectitud política i moral sense fer cap referència a la corrupció de la mateixa Família Reial, a tots els casos de corrupció i evasió fiscal en els quals està involucrat Joan Carles de Borbó".

En aquesta línia, el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha carregat contra la figura del rei recordant: “"Ull perquè no demana el vot".

rufián

 

Imatge principal: Discurs de Nadal del Rei Felip VI / Efe