El PSOE ja recepta calma al voltant d’una data d’investidura per a Pedro Sánchez. Minuts després que el Congrés dels Diputats hagi tombat definitivament les aspiracions d’Alberto Núñez Feijóo de convertir-se en president del govern espanyol, els socialistes es neguen a fer travesses. “No té cap lògica posar-nos data”, alerten fonts de la direcció del PSOE, que apunten que aniran a una investidura de Sánchez “quan toqui” perquè “no és una negociació fàcil” la de Junts per Catalunya. Aquestes mateixes fonts apunten que un cop el líder dels socialistes tingui l’encàrrec de Felip VI, “la cosa s’accelerarà”.

Així, l’equip que envolta el president del govern espanyol assenyala que Pedro Sánchez “accelerarà” les seves negociacions amb l’independentisme perquè “volem que sigui com més aviat millor, però quan es pugui”. Recorden que el secretari general del PSOE ja ha insistit en altres ocasions que “les negociacions han de ser discretes i els acords, transparents”. De la mateixa manera, els socialistes també minimitzen l’exigència de l’autodeterminació per part de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, perquè el partit de Carles Puigdemont “diu que el referèndum ha de ser acordat”, opinen. Remarquen, també, la necessitat de fixar el “perímetre” de les negociacions, cosa que deixa fora la possibilitat de preguntar als catalans sobre el seu futur polític.

Aquest dijous, de fet, el PSOE i el PSC ja van deixar per escrit que els dos partits s’allunyen del referèndum, però mantenen la seva aposta pel diàleg. "Reiterem la voluntat d'apostar pel diàleg com a única forma de garantir el progrés i la convivència a Catalunya, però aquest ha de servir per superar la divisió i no per aprofundir en la ruptura i la discòrdia que tanta tensió va generar de forma estèril" al conjunt de l'estat espanyol, afirmaven.

Així es pronunciaven els dos partits en un comunicat conjunt després que, aquest dijous, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya pactessin una proposta de resolució transaccional que, més enllà de l'amnistia, eleva el preu que haurà de pagar el president del govern espanyol si vol continuar a la Moncloa: un referèndum d'autodeterminació. "Per aquest camí, no hi ha avenç possible", etziben les formacions de Pedro Sánchez i Salvador Illa.

El camí és el de la convivència i la cohesió, l'enteniment i el progrés econòmic i social de Catalunya i de la resta d'Espanya, sempre dins de la Constitució", afegia aquest comunicat conjunt, que alhora reiterava que a les eleccions generals del 23-J els catalans, així com "la societat espanyola en el seu conjunt", van apostar per "un govern progressista que continuï el camí de diàleg, acords i concòrdia iniciada fa quatre anys, i no per mirar al pitjor passat, sinó per continuar construint junts un futur millor".