El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, considera que la proposta del líder del PSC, Miquel Iceta, de proposar indults per als presos independentistes va ser "un element" que va generar "certa desconfiança" entre els votants antiindependentistes "sobre la capacitat del PSC per estar clarament alineat en la posició de bel·ligerància que s'estava exigint en aquell moment".

En declaracions a la Cadena SER, Ábalos ha puntualitzat que no creu que la proposta fos "determinant" per frenar les expectatives electorals del PSC en les eleccions del 21-D, i també que aquesta "desconfiança" en els socialistes ja existia en part del sector antiindependentista.

A més a més, s'ha mostrat convençut que la posició que va mantenir el PSC durant la campanya electoral era "la més assenyada", però ha reconegut que una cosa "tan racional i tan lloable" com la crida a la reconciliació i la unitat "en moments de combat no té tants partidaris".

Ábalos ha remarcat que el preocupa "molt més la situació de Catalunya que la dels socialistes a Catalunya", però també ha admès que els seus van plantejar-se "algunes expectatives elevades" que, a més a més, van anar-se "alimentant" amb les enquestes, a la qual cosa se suma el fet que en campanya solen incrementar-se les expectatives.

"Posició molt més clara"

En tot cas, s'ha mostrat convençut que "en algun moment aquestes expectatives eren certes", encara que a l'últim tram de la campanya hi va haver una situació "molt, molt excepcional" en què va sorgir "amb molta força" el vot útil, que se'n va anar a Ciutadans. Aquesta formació, ha dit, tenia "una posició molt més clara en el seu objectiu i en el seu propòsit" perquè és "un partit que va néixer a Catalunya com a reacció a l'independentisme".

Això sí, ha negat l'afirmació de Ciutadans que ells han "fet els deures" perquè, a parer seu, el que ha aconseguit el partit taronja és "aglutinar el vot útil" dels que ja eren antiindependentistes, però no "recompondre la fractura entre els blocs, que és el que cal intentar fer," i per això, "fins i tot guanyant eleccions, té molt malament governar".

A més a més, Ábalos ha deixat clar que la direcció del PSOE no comparteix la posició de l'expresident socialista extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra que, una vegada més, ha instat el PSOE a trencar amb el PSC i fundar una federació socialista catalana. A parer seu, Ibarra demostra "una visió diferent" no només del partit, sinó d'Espanya, i ha argumentat que PSOE i PSC han demostrat entendre's i coordinar-se bé. I a més a més, ha subratllat que el PSC "no és un partit reinventat", sinó que el PSC d'avui és també "el que va ser".