El PSOE ha registrat aquest dijous una proposició de llei que busca perseguir el proxenetisme en totes les seves formes i sancionar als homes que acudeixin a la prostitució amb multes i penes de presó de fins a tres anys si la persona prostituïda és menor o es troba en situació de vulnerabilitat. Així ho ha explicat aquest dimecres la sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra, l'endemà de l'aprovació en la Comissió d'Igualtat la Llei de Garanties de la Llibertat Sexual, coneguda com a llei del 'només sí és sí', sobre la qual havia presentat una esmena. Lastra ha advertit que Espanya no pot continuar mirant cap a un altre costat davant aquesta "greu violació dels drets humans", al mateix temps que ha advertit que, si el PSOE ha d'anar en solitari en aquesta lluita, ho farà. 

La proposta que el PSOE ha registrat aquest matí en el Congrés dels Diputats, i el debat dels quals per a la presa en consideració se celebrarà en dues setmanes, planteja modificar l'article 187 del Codi Penal per a prohibir el proxenetisme en totes les seves formes. "Es tracta d'abolir la prostitució al nostre país", ha remarcat Llastra. Segons ha denunciat la sotssecretària, l'article 187.2 del Codi Penal "no castiga qualsevol forma d'obtenció de lucre de la prostitució aliena, sinó que exigeix que aquesta obtenció de lucre s'hagi dut a terme mitjançant explotació", la qual cosa, al seu judici, "ha portat a una total inaplicació d'aquest precepte". 

Presó de fins a tres anys als clients

En el text presentat pels socialistes el que es planteja es castigar tota mena de proxenetisme, sense que hi sigui necessària una relació d'explotació i també la terceria locativa, que configura una modalitat agreujada del delicte de proxenetisme, amb augment de la pena. En aquesta proposta de llei s'assenyala que les persones que recorren a les dones en situació de prostitució participen directament de l'entramat que sosté aquesta greu vulneració dels drets humans, per la qual cosa seran multats.

Així doncs, el nou article 187 recull el càstig de presó de 3 a 6 anys i multa de 18 a 24 mesos a qui, emprant violència, intimidació, o abusant d'una situació de superioritat, o de necessitat o de vulnerabilitat de la víctima, determini a una persona a exercir o mantenir-se en la prostitució.en el seu text, en el cas que la persona prostituïda sigui menor d'edat o una persona en situació de vulnerabilitat. Mentrestant, en el cas de qui amb ànim de lucre promogui, afavoreixi o faciliti la prostitució d'una altra persona, encara amb el consentiment d'aquesta, les penes anirien des d'1 a 3 anys i les multes d'entre 12 i 24 mesos. Lastra ha aclarit que "en cap cas serà sancionada la persona que estigui en situació de prostitució". 

La terceria locativa 

De la mateixa manera, la iniciativa socialista recupera la terceria locativa que sanciona a aquells que, amb ànim de lucre i de manera habitual, cedeixin béns immobles o local per a afavorir l'exercici de la prostitició. És a dir, als amos dels clubs, locals i pisos on les dones exerceixen aquesta pràctica. Aquesta mesura estava inclosa en la Llei 'només sí és sí' i retirada, finalment aquest dimecres, després d'un acord entre Podemos, PNB, Junts, PDecAT, EH Bildu, CUP i ERC, ja que aquests partits reclamaven un debat més serè sobre aquest tema i demanaven tractar-lo en una llei específica com la llei de tràfic. A més, la proposta socialista cerca multar als clients de la prostitució. Segons recull el text en la seva exposició de motius, "les persones que recorren a les dones en situació de prostitució participen directament de l'entramat que sosté aquesta greu vulneració dels drets humans".

La sotssecretària general del PSOE ha defensat que lluitar contra la pitjor forma d'explotació no pot ser una cosa secundària i ha acusat el PP de fer "trilerisme polític" i de faltar a la seva paraula i no donar suport a l'esmena que el PSOE anava a incorporar a la llei de 'només sí és sí' que encaminada a l'abolició de la prostitució i que finalment va retirar per a no posar en perill la norma. "Davant un problema com aquest, cal aixecar la mirada i no pensar en el càlcul electoral. Es tracta de dir si s'està a favor o en contra del tràfic de dones, de la prostitució", ha sentenciat Lastra.