“Segur que molts de vostès han provat els porros”. No era una pregunta llençada en una associació cannàbica qualsevol, sinó que l’han plantejat alguns diputats al Congrés interpel·lant els seus companys de cambra i intentant normalitzar-ne la presència a la societat. I per què? Doncs perquè ha tornat a fracassar un altre intent per regular el consum de marihuana. El PSOE ha tornat a fer pinça amb el Partit Popular (PP) i Vox per frustrar la presa en consideració de la Proposició de Llei que ha defensat Esquerra Republicana. Des del faristol, la diputada d’Esquerra, Marta Rosique, ha recordat que els socialistes catalans sí que van aprovar la llei catalana suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) i n’ha avalat la regulació medicinal i recreativa. “Quan no hi ha llei, s’imposa la llei de la selva, el descontrol i la inseguretat”, ha explicat Rosique, que ha posat el focus en la salut pública i no en la seguretat. Ha reivindicat la seva proposta que, segons diu, neix “amb la intenció d’aconseguir menys consum, més control, menys addició i menys màfia”. ERC ha tingut el suport de la majoria de la investidura, inclòs Junts per Catalunya i Ciutadans.

Les forces d’esquerra han provat d’animar el PSOE perquè hi votés a favor, un suport necessari perquè superés el tràmit parlamentari i s'engegués el debat. Però res més lluny de la realitat perquè els socialistes s’han tornat a allunyar dels aliats habituals en aquesta qüestió i s’han aliat amb el PP i VOX, que han fet descarrilar la norma encara embrionària. El representat del PSOE Alfredo Sancho Guardia ha parlat d’una proposició de llei “plena d’inexactituds, judicis de valor i de contraindicacions” i que va “en contra del Dret Internacional i de la Constitució Espanyola”. En aquest sentit, Sancho Guardia ha defensat que “legalitzar la producció i distribució de drogues està prohibit per la Convenció Única de l’ONU [sobre estupefaents]”. El principal partit del govern central n’ha defensat l’ús terapèutic – ja legalitzat en alguns medicaments -, però no per finalitats recreatives. “Un ajudarà a millorar la qualitat de vida de milers de pacients que pateixen dolors i l’altre no ajuda a ningú en la seva qualitat de vida”, ha conclòs Sancho Guardia.

El camí parlamentari tortuós cap a la legalització

No serà el primer cop ni tampoc l’últim que la regulació del cànnabis s'intenti debatre al Congrés dels Diputats. L’última discussió la va suscitar una proposta similar elaborada per Més País, l’octubre de 2021. Llavors una majoria absolutíssima de 263 diputats, entre ells els 120 del PSOE, van tombar la iniciativa del partit d’Íñigo Errejón. El madrileny només va tenir la complicitat d’Esquerra, Unides Podem i altres forces progressistes. A banda, a la cambra baixa hi ha registrat, des de l’abril de 2022, un altre text amb molts similituds impulsat pels morats, que encara no la porten al ple a l’espera de tenir-ne l’oportunitat. En qualsevol cas, al juny de 2022, la comissió de Sanitat i Consum del Congrés sí que va reclamar al ministeri de Sanitat que autoritzés el cànnabis medicinal. Li va donar sis mesos, però a hores d’ara no se’n sap res.

Ara bé, el que va passar al Parlament de Catalunya són figues d’un altre paner. El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre la llei catalana d’associacions cannàbiques aprovada el 2017 per la cambra catalana, que regulava el cultiu i transport de marihuana per part d’aquestes associacions sense ànim de lucre. El TC va considerar que el contingut de la norma envaïa competències que són exclusives de l’Estat. Ara la proposta d’Esquerra beu d’aquella llei anul·lada perquè, recorden, l’han treballada amb les mateixes entitats que ja van participar activament en la negociació de la normativa catalana.

La proposta d’Esquerra: regulació “integral”

El text presentat pels republicans, inspirat en experiències d'altres països, aposta per regular el cànnabis de forma “integral”, és a dir, tant per al consum terapèutic com per al recreatiu. En el preàmbul, ERC recorda que, segons una enquesta del CIS de 2021, el 90,1% dels preguntats afirmava estar d’acord amb la regulació de la maria en l’àmbit terapèutic, tot i que els partidaris de les finalitats lúdiques baixaven al 50%. La idea d’Esquerra és “despenalitzar” el cànnabis i considerar-lo un medicament al qual s’hi pugui accedir amb recepta mèdica. D’aquesta manera, la proposició de llei rebutjada proposa que es pugui consumir aquesta substància en llocs on es permet fumar tabac. En l’exposició de motius, els republicans critiquen la mirada prohibicionista que hi ha en la legislació actual. “La inseguretat jurídica i situació d’irregularitat administrativa obliga a que els pacients i usuaris acabin recorrent al mercat submergit”, resumeix el text. A més, la proposta concreta que les plantes es cultivin a casa o a través d’associacions sense ànim de lucre i estableix que cada ciutadà pugui tenir sis plantes a casa i produir 480 grams l’any com a màxim.