PP i PSOE han escalfat les hores prèvies al debat que el Parlament Europeu celebrarà aquest dimecres al voltant de la llei d’amnistia i l'estat de dret a Espanya. A les compareixences de premsa prèvies al ple que se celebra a Estrasburg, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha advertit que el seu grup pretén que la Comissió Europea es mantingui alerta davant l'actuació del govern de Pedro Sánchez, que amenaça d'erosionar l'estat de dret, mentre que la socialista Iratxe García ha retret als populars que no han estat capaços d'encaixar el resultat de les eleccions espanyoles.

El debat se celebrarà al ple de l'Eurocambra a primera hora de la tarda d'aquest dimecres a instàncies del grup popular europeu. Tot i que el grup socialista i els Verds s'hi van oposar, la proposta va aconseguir el suport del grup liberal —on hi ha Ciutadans— i el de Conservadors i Reformistes, del qual forma part Vox.

Montserrat ha comparegut en roda de premsa a l’Eurocambra acompanyada del president del grup dels populars europeus, Manfred Weber, que s’ha declarat molt preocupat per l’estat de dret a Espanya i ha criticat que els socialistes i els Verds haguessin rebutjat aquest debat.

Per la seva banda, l’eurodiputada del PP ha assegurat que no pretenen qüestionar la legitimitat del govern de Pedro Sánchez, després que el PSOE ha aconseguit el suport majoritari al Congrés per tirar endavant la investidura, sinó que el seu objectiu és denunciar que a Espanya s'està amenaçant l'estat de dret arran de l'acord assolit amb els partits independentistes, i alertar la Comissió Europea perquè vigili de prop el que està fent el govern de Sánchez "i el que farà" per tal que “estigui llesta per actuar immediatament”.

Mala digestió del PP

Tot seguit ha estat la socialista Iratxe García qui ha comparegut a la roda de premsa per assegurar que aquest debat no provoca cap tensió dins del grup socialista, però, en canvi, veu "molt tensats el Partit Popular Europeu i el PP espanyol". "De vegades les digestions són més lentes i feixugues, i això és el que li està passant al PP, que no està paint els resultats electorals", ha retret l'eurodiputada socialista.

Iratxe García, que ha lamentat que el PP no hagi condemnat els atacs que aquests dies s'estan registrant a les seus socialistes per part de grups ultres, ha insistit que la llei d'amnistia "respecta al cent per cent la Constitució"; que no hi ha "cap amenaça per a l'estat de dret" a Espanya ni a Europa; que volen avançar en la resolució de conflictes "que van generar altres"; i que no tenen cap problema en debatre, però sí amb l'ús que està fent el PP d'aquest tema per atacar el govern progressista d'Espanya. És més, l'eurodiputada socialista ha assegurat durant la seva intervenció que l'acord de Junts i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez comporta una renúncia a la via unilateral per part d'aquests partits.

També l'eurodiputat de Cs Adrián Vázquez ha acusat el PSOE d'erosionar l'estat de dret amb la llei d'amnistia i de "donar impunitat a uns fugits de la justícia". "I Junts i ERC no han renunciat a res, l'únic que ha renunciat a tot és Pedro Sánchez i el PSOE", ha denunciat.