Amb els vots en contra de PSOE, PP, Ciutadans i Vox, l'Eurocambra ha rebutjat incloure la defensa del dret d'autodeterminació en l'informe sobre els drets fonamentals a la Unió Europea entre el 2018 i el 2019. L'esmena proposada per l'eurodiputada d'ERC Diana Riba reclamava a les institucions de la UE i als estats "respectar i defensar el dret d'autodeterminació així com les cultures, identitats, llengües i ambicions polítiques democràtiques i pacífiques dels pobles europeus". Tanmateix, amb 487 vots en contra, 170 a favor i 37 abstencions l'esmena ha estat eliminada.

La resolució aprovada alerta sobre el deteriorament dels drets fonamentals en alguns estats de la UE, però no en menciona cap en particular. Un cop més, la cambra ha reclamat un mecanisme efectiu per controlar el respecte a l'estat de dret a la UE.

L'esmena per defensar el dret a l'autodeterminació

L'esmena presentada per Diana Riba conjuntament amb l'eurodiputada irlandesa Clare Daly reclamava que es respectés el dret universal d'autodeterminació dels pobles com el dret a poder decidir lliurement el seu estatus polític, econòmic i cultural. "El dret a l'autodeterminació és un dret universal conforme al dret internacional i hauria d'incloure's en aquest informe. Molts conflictes territorials podrien resoldre's només escoltant les persones en lloc de les nacions i corporacions dominants", va reivindicar Riba en el seu perfil de Twitter.

Censura a l'Eurocambra

La ponent de l'informe, l'eurodiputada irlandesa Clare Daly, va denunciar a principis de setmana la "censura" de la seva nota explanatòria adjunta al text que mencionava l'existència de "sentències judicials que superen els deu anys de presó per permetre plebiscits democràtics", en referència al cas català. Els eurodiputats de Junts Toni Comín i ERC Diana Riba també van intervenir davant del ple al debat sobre l'informe de Drets Fonamentals elaborat a la comissió de Llibertats Civils i de la qual s'ha exclòs les referències als presos polítics independentistes a petició dels eurodiputats de PSOE, PP i Cs. Els dos eurodiputats catalans han coincidit a denunciar davant del ple que hi ha hagut "censura" a l'informe.

El president del comitè on s'ha elaborat l'informe, l'eurodiputat del PSOE Juan Fernando López Aguilar, va assegurar que les normes de la cambra li permeten suprimir l'opinió particular de la ponent si és contrària a l'informe i si ho demana una majoria de grups.