Els eurodiputats espanyols han celebrat el recolzament de l'Eurocambra a l'aixecament de la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Els representants de PSOE, PP i de Cs han evitat entrar a valorar el fet que els suports no hagin arribat al 60% dels vots. De fet, només Vox ha assenyalat els 248 vots en contra del suplicatori dels quals ha responsabilitzat a la resta de partits espanyols. Tant populars com Cs han retret al govern del Pedro Sánchez el fet que els seus socis de Podemos hi hagin votat en contra d'aixecar la immunitat dels polítics independentistes.

El resultat de la votació telemàtica que es va fer ahir al Parlament Europeu s'ha comunicat aquest matí. L'aixecament de la immunitat de Puigdemont s'ha aprovat amb 400 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions. La de Ponsatí i Comín amb 404 a favor, 247 en contra i 42 abstencions.

El PSOE dribla els 'no' del seu grup

La presidenta del Grup de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, Iratxe García, s'ha declarat "molt satisfeta pel resultat de la votació" que ha descrit com "una victòria de la democràcia i l'estat de dret". Ha assegurat que el resultat no podia ser un altre que l'accepció del suplicatori, que havia de fer evident la importància que té la cooperació amb la justícia, i que al tribunal no li correspon jutjar ningú.

L'eurodiputada socialista ha evitar valorar el fet que els comuns s'hagin posicionat en contra del suplicatori. "No gastaré ni un minut", ha dit. Tampoc no ha abordat el fet, que els suports no ha arribat al 60% dels vots, i s'ha limitat a valorar que "una clara majoria, una majoria absoluta, ha recolzat que la justícia espanyola faci la seva feina".

Ha assegurat que la votació ha estat resultat d'un "treball intens" dels eurodiputats espanyols que han hagut de combatre "una campanya molt forta per part dels independentistes d'arguments que poc tenien a veure amb la realitat", i ha tret importància a les veus dins del grup socialista que s'hi han pronunciat públicament en contra.

Crítiques del PP a Sánchez

Des del PP s'ha burxat de manera immediata contra el PSOE arran del vot en contra del suplicatori per part dels seus socis de govern, Podemos. Ha estat el president del partit, Pablo Casado, el primer a carregar contra Pedro Sánchez tan bon punt s'ha conegut el resultat. "El PP garanteix l'Estat de dret a Europa i Espanya", ha reblat.

De la seva banda, l'eurodiputada Dolors Montserrat ha celebrat que “el Parlament Europeu ha enviat avui un missatge clar: aquells que en qualsevol lloc de la UE violin les lleis i pretenguin trencar l’Estat de dret han de respondre davant de la  justícia”.

Montserrat ha assegurat que el seu grup, com a majoritari a la Cambra, ha estat decisiu  per aprovar l’aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats, i ha expressat la confiança que la justícia belga “prengui nota” de la decisió i lliuri els tres polítics a la justícia espanyola.

Cs aconsella reflexió

També des de Cs, s'ha celebrat el resultat i també ha criticat Sánchez pel vot de Podemos, així com d'altres de les forces que fan costat al govern socialista com el PNB.

"El govern ha estat abandonat no només per Podemos sinó per tots els seus socis. Si això no fa reflexionar Sánchez, no sé que li pot fer reflexionar", ha retret l'eurodiputat de Cs Luis Garicano que ha assegurat que el seu grup està extraordinàriament satisfet amb el vot després de les "campanyes que fan els separatistes".

Vox, sense eufòria

També Vox ha celebrat el resultat tot i assegurar que no cauran en l'eufòria. "Sabem que 248 diputats han votat en contra. Això posa de manifest que els governs d'Espanya i la casta política que han dominat aquest nació els darrers 40 anys han vingut a Brussel·les a fer politiquilla europeista i no a defensar la nació", ha advertit Jorge Buxardé a través d'un vídeo en què s'ha compromès a asseure Puigdemont al banc dels acusats.

 

A la imatge principal, la portaveu del Grup Socialista al Parlament Europeu i eurodiputada del PSOE, Iratxe García / ACN