El PSOE ha presentat un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional perquè s’accepti la seva petició de recomptar els 30.000 vots nuls que en les passades eleccions generals del 23-J es van dipositar a les urnes madrilenyes. D’aquesta manera, els socialistes recorren contra la decisió del Tribunal Suprem (posterior a la de la Junta Electoral Central i també la Provincial) de denegar aquesta petició del partit de Pedro Sánchez. El PSOE aspira a recuperar un escó que el PP li va pispar a través del recompte del vot estranger, ja que es tracta d’un diputat més o menys que s’han disputat les dues formacions per una diferència de només 1.323 paperetes.

El PSOE considera que tant el Tribunal Suprem com la Junta Electoral Central (JEC) van aplicar un criteri restrictiu en el recompte de vot en aquest cas, però no en altres precedents, i per tant van crear una "diferència de tracte" que vulnera el dret a la participació política que recull l'article 23 de la Constitució. Així, els socialistes han presentat un recurs de 25 pàgines que intenta desmuntar els arguments del Tribunal Suprem per denegar-los aquesta petició. El partit recorda que la jurisprudència estableix que la llei electoral sempre s'ha d'interpretar en favor de conèixer la "voluntat dels electors", i que no es poden prioritzar les raons de "rellevància" que utilitzaven els magistrats per justificar la decisió.

El Tribunal Suprem va considerar fa uns dies que la sol·licitud del PSOE no compleix amb els requisits per al recompte i considera que els socialistes no han aportat “dades aritmètiques o càlculs estadístics que permetin verificar, ni tan sols hipotèticament, la rellevància de la revisió de vot al resultat final i en l’atribució de l’escó controvertit”. A més, el Suprem, tal com van fer les juntes electorals, retreu el PSOE que no basessin la petició en “una irregularitat o vici en el procés electoral”.

Tot indicava que el recurs al Suprem era l’últim intent del PSOE perquè es revisin aquests 30.000 vots nuls del 23-J a Madrid. Però ara els socialistes també piquen a la porta del Tribunal Constitucional. La JEC va denegar recomptar totes les paperetes declarades nul·les a 7.118 meses electorals de Madrid perquè no existia “motiu” ni “indici d’irregularitat” que justifiqués l’acció requerida. “La part recurrent no invoca cap irregularitat en la realització de l’escrutini que pugui justificar la repetició del recompte”, afirmava el text de l’òrgan electoral. D’aquesta manera la JEC es negava a repetir l’escrutini general fet per la JEP.

Amb l’actual escenari, el PP té 137 diputats al Congrés i el PSOE se’n queda amb 121. Això no apropa Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa, però sí que complica una miqueta més la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Perquè amb aquest escó de més del PP, el PSOE necessita el ‘sí’ —i no només una abstenció— de Junts per Catalunya en una possible investidura de Pedro Sánchez.