Socialistes i podemitas han aprofitat aquest matí de dimarts per fer públiques les seves intencions de negociació a través de diversos mitjans. Càrrecs del PSOE i de Podemos han passat per tots els estudis de les principals cadenes nacionals de ràdio a posar sobre la taula la situació de les seves converses.

Les declaracions creuades han arribat a tal punt que Antonio Hernando, portaveu del PSOE, acceptava a Onda Cero que no vol "parlar més amb Podemos a través dels mitjans" i que avui mateix trucaria a Errejón per reunir-se aquesta tarda.

A la vegada, altres representants del PSOE com César Luena i María González aprofitaven els mitjans per dirigir-se a Iglesias i el seu partit. "Estem avançant amb tots els partits i estem esperant Podemos" deia Luena a la SER. "La pilota és al seu teulat" afegia González des de RNE.

El document de Podemos

Tots dos partits han assegurat que, cada un per la seva banda, estan disposats a escoltar i negociar amb els altres. Pel que fa el PSOE, poden començar a parlar "a partir de ja" del document que ahir va presentar Podemos amb les seves propostes per l'acord. "Hi ha moltes coses que ens separen del document però altres amb què parlarem amb Podemos" ha assegurat Luena.

Carolina Bescansa, diputada de Podemos, ha aclarit a Onda Cero que es tracta "d'un document inicial, de partida, de base" on es posa "un punt de sortida, no d'arribada". El podemita Nacho Álvarez ha afegit que és el PSOE qui decideix si vol negociar sobre la base d'aquesta proposta o no.

Referèndum a Catalunya

La consulta al poble català és un dels punts més polèmics. Per la banda de Podemos, la portaveu adjunta Irene Montero ha criticat que la proposta del PSOE sobre Catalunya "no està clara", ja que considera que la reforma constitucional no és una proposta, sinó una "eina a la que li falta el contingut". Podemos defensa el referèndum com la millor sortida a la situació catalana actual.

En canvi, el PSOE es tanca en banda. "No estem d'acord amb el referèndum i no ens posarem d'acord amb aquest tema" ha sentenciat Hernando.

La vicepresidència d'Iglesias

Un altre dels fronts oberts entre PSOE i Podemos és la vicepresidència que va autoatribuir-se Pablo Iglesias. En aquest sentit, Irene Montero (Podemos) ha assegurat que "sabem quin govern volem i no perdrem el temps".

Paral·lelament, Luena (PSOE) ha volgut marcar els passos de la negociació: "primer parlem de propostes i després del govern". El secretari d'organització del POSE ha afegit que "el govern no es comparteix, sinó que és el president qui el forma i aquest encàrrec el té Pedro Sánchez".

Reunió Sánchez-Iglesias

Des de Podemos, "hem proposat a Pedro Sánchez rebre'l per explicar-li el document" ha dit Irene Montero. Aquesta expressió no ha estat ben rebuda pels socialistes: "És Pedro Sánchez qui ha de rebre Iglesias i no al revés, no és una qüestió d'egos" ha dit Maria González.

Tot i aquest estira i arronsa, de moment, encara no hi ha data concretada per la reunió entre els dos líders.