Si hi ha alguna cosa que exciti la premsa conservadora són les patacades al PSOE, i si aquestes venen de dins del mateix partit, encara més, perquè si les cleques se les donen entre ells, no cal ni embrutar-se les mans. El Mundo i l'ABC arrenquen el dijous amb la notícia sobre Miguel Ángel Gallardo, secretari general del PSOE a Extremadura i expresident de la Diputació de Badajoz, que ha generat una forta polèmica en incorporar-se com a diputat a l'Assemblea d'Extremadura. Aquesta maniobra li atorga l'aforament, la qual cosa implica que qualsevol causa judicial contra ell seria competència del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura. Gallardo és investigat per presumpta prevaricació i tràfic d'influències en una causa que també involucra David Sánchez, germà del president del govern espanyol. El Mundo indica que “el PSOE extremeny se sumeix en el caos per a aforar el líder que va contractar ‘el hermanísimo’ de Sánchez”. Per al diari, la “maniobra” de Gallardo “ha provocat una crisi interna de grans dimensions dins del partit a la regió, a causa de la mala imatge pública que ha generat” i s'ha pogut dur a terme gràcies a “un moviment accelerat de càrrecs i renúncies en menys de 24 hores per assegurar-li un escó”. El problema, explica El Mundo, és que el conflicte ha esclatat quan el delegat del govern espanyol a Extremadura, José Luis Quintana, ha rebutjat de manera contundent destituir l’actual subdelegada del govern espanyol per substituir-la per la diputada que va renunciar al seu escó per facilitar l’entrada de Gallardo.
A l'ABC, els trets van també per aquí: “l'intent de Gallardo per blindar-se dinamita les institucions i el PSOE”. El diari explica que el Partit Socialista d’Extremadura travessa moments delicats tant en l'àmbit intern com davant l’opinió pública. Aquest canvi de rol de Gallardo, recorda el rotatiu, ha estat possible gràcies a la renúncia en cadena de cinc diputats socialistes, que han fet un pas enrere per facilitar l’entrada de Gallardo, “malgrat que durant mesos ell havia assegurat que no assumiria l’acta fins que la investigació no es tanqués”, apunta. Ara bé, tot i les acusacions de la premsa conservadora, el protagonista de la polèmica ho té clar: “El tema de l'aforament ja cansa, perquè l'aforament no és immunitat, insisteixo, no és immunitat. He sentit dir que poc menys que la justícia acaba, i això és una falsedat”. Per la seva banda, des del PP i Vox acusen Gallardo de voler blindar-se mitjançant l’aforament. Gallardo, per la seva banda, s’ha defensat afirmant que “no s’està aturant cap procés, sinó que, probablement, tindré més garanties de justícia, perquè fins ara el que hem viscut ha estat una indefensió absoluta”.
El País destaca que “Europa protesta per un atac d'Israel contra els seus diplomàtics a Cisjordània”: el ministeri d’exteriors de Palestina va denunciar aquest dimecres un atac d’Israel contra una delegació de diplomàtics, la majoria europeus, i periodistes a Cisjordània. En el seu comunicat, les autoritats palestines van acusar les forces israelianes d’obrir “foc real contra una delegació diplomàtica acreditada davant l’estat de Palestina, acompanyada per un grup de periodistes àrabs i estrangers, mentre visitaven la governació de Jenin”. Des del ministeri d’Exteriors espanyol condemnen l’incident i estan en contacte amb altres països afectats per “coordinar conjuntament una resposta”. Israel argumenta que el grup ha entrat en una zona “no autoritzada”. L’alta representant de la Unió Europea, Kaja Kallas, ha reclamat a Israel una investigació sobre l’incident. “Qualsevol amenaça a la vida dels diplomàtics és inacceptable”, ha dit Kallas. Un altre atac a la portada d'aquest diari, el d'un advocat ucraïnès, assassinat aquest dimecres a Madrid, a les portes del Col·legi Americà que hi ha a Pozuelo de Alarcón. L’home assassinat a trets és Andriy Portnov, ucraïnès de 52 anys que estava sota sospita al seu país per alta traïció i vincles amb el crim organitzat. Segons testimonis, va rebre fins a cinc trets per l’esquena, i un cop ja era estès a terra, l’agressor va tornar a disparar per assegurar-ne la mort. Quan els serveis d’emergència van arribar, només van poder-ne certificar la defunció. Portnov, advocat i excol·laborador del president prorús Víktor Ianukóvitx, estava vinculat a sectors afins al Kremlin a Ucraïna, i les autoritats d’aquest país el relacionaven amb la corrupció, el crim organitzat i amb activitats considerades traïdoria durant el procés d’annexió de Crimea per part de Rússia. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?







