El PSOE ha desautoritzat aquest dilluns en públic un dels seus membres de l'executiva federal, la catalana Núria Parlon, qui la setmana passada va assegurar que els socialistes farien tots els esforços, si fos necessari fins i tot apel·lant a la comunitat internacional, per evitar que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució espanyola suspenent l'autonomia a Catalunya.

"Farem tots els esforços, si cal apel·lant a la comunitat internacional, perquè no hi hagi una suspensió de l'autonomia de Catalunya", va sostenir Parlon dijous passat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

No obstant això, el portaveu del PSOE, Óscar Puente, ha indicat aquest dilluns en roda de premsa a Ferraz que "l'opinió de Parlon en aquest cas és a títol personal" i "no representa el partit".

"El PSOE òbviament defensa la legalitat i la Constitució i el que diu és que, abans d'arribar a aquest punt, el que cal fer és esgotar totes les possibilitats de negociació perquè no calgui recórrer" a l'article 155 de la Constitució, que permet al govern espanyol adoptar "les mesures necessàries" per obligar les comunitats autònomes a complir la legalitat.

"Però en qualsevol cas, la Constitució espanyola és aquí i és aplicable i respectable i l'hem de respectar tots, i per descomptat el PSOE la respecta i la defensa", ha afegit Puente després de la reunió de la comissió permanent de l'executiva federal del partit.

Alcaldes del PSC davant el referèndum

El PSOE no veu reprotxable que alcaldes del PSC vulguin votar en el referèndum independentista l'1 d'octubre, sempre que no col·laborin en la seva organització prestant mitjans municipals per celebrar la consulta, ha indicat Puente.

El dirigent socialista ha aclarit que la reunió de l'executiva federal d'aquest dilluns a Ferraz no havia parlat de la possibilitat de sancionar aquells alcaldes que col·laborin en l'organització de la consulta. "S'estudiarà. Valorarem en el futur quines determinacions prendre en funció de les actuacions que emprenguin", ha dit Puente preguntat per les opinions d'alguns alcaldes del PSC que donen suport al referèndum i que fins i tot s'han mostrat disposats a cedir espais públics per posar les urnes.

Puente ha explicat que, encara que al PSOE no li agradaria que alcaldes del PSC votessin en el referèndum, no consideren aquesta conducta "reprotxable", per tractar-se d'una "qüestió personal". El que sí que espera el partit d'ells és que compleixin la legalitat i no posin "mitjans municipals al servei del referèndum".

El portaveu ha volgut subratllar que la posició del PSOE en aquest aspecte és la mateixa que la del PSC. "La instrucció és molt clara, no es col·laborarà per part de cap ajuntament governat pel partit socialista amb el referèndum. El que alguns facin a títol individual, participar en el referèndum, etcètera, és una qüestió personal seva", ha insistit . "El que està clar és que el Partit Socialista té un compromís amb el compliment de la legalitat i no empara aquest referèndum ni li dona suport de cap manera. Nosaltres no donem suport al referèndum i no emparem comportaments que passin pel no respecte a la legalitat", ha insistit.

Dos conceptes de nació

Preguntat pel concepte de plurinacionalitat que defensa el PSOE de Pedro Sánchez, Puente ha explicat que es tracta d'una idea que pretén servir d'aportació al debat sobre l'encaix territorial de determinades comunitats, no només la catalana, a Espanya. Pels socialistes, ha dit, hi ha "dos conceptes de nació", un amb un caràcter "més polític jurídic" i un altre "més cultural, identitari, de sentiment de pertinença a una determinada comunitat".

En relació amb el primer, el PSOE sosté que "només hi ha una nació, l'espanyola" que té dret a considerar-se un ens jurídic polític i que és "on recau la sobirania". Però aquesta nació, segons el parer dels socialistes, "està composta per altres nacions que tenen aquest caràcter cultural, identitari i és el cas, entre altres, de Catalunya", ha explicat recordant que tampoc abans de la Constitució de 1978 existia el concepte de comunitats autònomes.