La direcció del Grup Socialista al Congrés ha comunicat als 15 diputats del PSOE i del PSC que dissabte passat van trencar la disciplina votant 'no' a la investidura de Mariano Rajoy, que se'ls ha obert un expedient abans de decidir si els imposa o no una sanció, segons han avançat fonts socialistes. 

El comitè de disciplina, que és qui remet la comunicació, dóna set dies als díscols per presentar-hi al·legacions. 

Les fonts del partit han recordat que, segons el reglament intern, la sanció oscil·la entre els 200 i 600 euros, i no fa cap referència a la possibilitat que fossin expulsats del grup parlamentari.

La resposta del PSC

El Nacional ha pogut parlar amb un dels diputats socialistes catalans, que ha tret ferro a la comunicació i ha descartat que, finalment, el PSOE sancioni els qui van trencar amb la disciplina de vot: "És un pur tràmit i no creiem que es tradueixi en un arraconament o que se'ns treguin funcions de portaveu".  

Posteriorment, cada un dels set diputats del PSC ha enviat una resposta comuna al responsable de disciplina del grup socialista. Al·leguen que, tot i conèixer la resolució del Comitè Federal, el 25 d'octubre el Consell Nacional del PSC "va aprovar una resolució per unanimitat", que adjunten al missatge, "en què es fixava una altra posició política per a la segona votació del procés d'investidura".

"Atenent a la discrepància d'aquests dos acords vaig decidir, en consciència, votar que no a la segona sessió" argumenten al text. Per acabar, reiteren la "ferma voluntat de seguir treballant conjuntament amb la resta de socialistes per fer més fort el nostre projecte polític" i s'acomiaden amb "una salutació afectuosa".

Reaccions

Qui sí ha reaccionat a twitter ha estat el donostiarra Odón Elorza

I Zaida Cantero

El comunicat

Benvolgut company/a

Com saps, el passat 23 d'octubre el comitè federal va aprovar una resolució on es va fixar la posició política del Grup Parlamentari Socialista al Congrés davant el procés d'investidura.

En la sessió plenària número 13 del passat dissabte 29 d'octubre, vas votar en sentit diferent al fixat per aquesta Resolució del comitè federal.

Per això, et comunico l'inici del procediment recollit en el capítol IV del nostre reglament intern, indicant-te que disposes de set dies des de la present notificació per exposar les al·legacions que consideris oportunes.

Rep una cordial salutació,

Luís Carlos Sahuquillo, president del comitè de disciplina