El PSOE sembla que està disposat a moure peça davant del desafiament independentista, tot i que encara no té les estratègies ben definides. Ara ha apuntat, de forma molt tímida, que està obert a abordar una proposta de possible quitament del deute a Catalunya, en el marc d'un nou model de finançament autonòmic que fixi primer un "sòl d'ingressos" per a despesa social i que estigui consensuat amb totes les autonomies per no donar lloc a situacions d'injustícia. En una entrevista amb l'agència EFE, el responsable econòmic del PSOE, Manuel Escudero (a qui es considera el guru econòmic de Pedro Sánchez), ha explicat que el nou model de finançament ha de ser just, solidari, equilibrat i sostenible, per la qual cosa qualsevol plantejament de quitaments de deute amb l'Estat cal analitzar-lo amb "molta cura i amb una casuística molt detallada".

Estudis previs

"El plantejament és primer determinar una estimació racional dels recursos que ha de tenir cada comunitat autònoma, un sòl d'ingressos, acceptat per tots com un mínim", ha dit, després de puntualitzar que per a això cal veure el que costen en termes per càpita les despeses bàsiques de cada autonomia. "Només dins d'aquest context es pot discutir amb racionalitat el tema del quitament de deute", encara que assenyala que "tècnicament i políticament la possibilitat existeix", en la mesura que part del deute es deriva del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i es tracta d'un diàleg entre Estat i autonomia.

Matisos

"Oberts a la consideració del tema, hi estem, però sempre llançant una mirada i una pensada comuna al conjunt", puntualitza Escudero. Escudero recorda que el PSOE està en un procés que intenta ser consensuat dins de tot el partit i amb tots els governs autonòmics. "És prematur parlar d'aquest tema [el quitament] amb detall i no està previst en la Declaració de Barcelona", insisteix després de dir que no creu que el procés independentista català pugui parar-se amb propostes econòmiques.

Diàleg davant referèndum

"Avançar en concerts econòmics o similars no té sentit per part nostra", recalca, mentre reitera que la sortida és la via del diàleg que ha de ser utilitzada "abans o després de l'1 d'octubre", data prevista per la Generalitat per celebrar el referèndum sobre l'autodeterminació.

Acord amb Podemos

En el terreny polític, Escudero veu "satisfactori" l'acostament del PSOE amb Podemos per tirar endavant determinades iniciatives socials, vinculades al salari mínim o a la reforma de la negociació col·lectiva, encara que lamenta que, en matèria de pensions, "desafortunadament" no hi ha marge, després que la formació morada hagi presentat una proposició de llei. No obstant això, Escudero creu que els acords que segellin amb Podemos han de ser puntuals i han de ser més una tasca de "construir i donar solucions, que de proclamar". "L'objectiu no és posar-se una medalla, sinó paralitzar accions del PP i obligar el Govern espanyol a legislar d'una altra manera". És per això que considera que el treball amb Podemos no ha de ser "una cosa que lligui des del punt de vista de la geometria parlamentària de pactes al Congrés".

Promesa de moderació

En aquest sentit, indica que els socialistes també han de continuar avançant amb Ciutadans sobretot en el terreny de la regeneració democràtica. Escudero vol deixar clar que el nou PSOE no és doctrinari i abans d'anunciar qualsevol esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de 2018 veurà el projecte que proposi el Govern espanyol. "Nosaltres no som per principi els del no. Som per principi els que ens configurem com a alternativa amb mesures concretes i no en termes abstractes", insisteix, encara que deixa entreveure que si es confirmen els criteris de partida de l'executiu amb el sostre de despesa de 2018, reaccionaran de la mateixa manera que el 2017.

 

Foto: Manuel Escudero. EFE