L'ONU apropa els socis del govern espanyol. Tant PSOE com Unidas Podemos s'han pronunciat aquest dimecres sobre la sentència del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. En un informe, l'òrgan ha dictaminat que Espanya "va violar els drets polítics" d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull quan va apartar-los de les seves funcions públiques com a diputats del Parlament abans que hi hagués una sentència ferma. Davant de l'allau de crítiques de diversos dels polítics independentistes, la part socialista de l'executiu central ha limitat la seva resposta a afirmar que "respecta escrupolosament totes les decisions" d'aquest comitè.

Així ho ha dit la ministra de Transports, Raquel Sánchez, en declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats. També ha volgut al·legar que totes les resolucions judicials a l'Estat espanyol "s'emeten ajustades a dret i a llei", si bé el govern de Pedro Sánchez "sempre està obert a millorar la legislació perquè sigui equiparable als estàndards de totes les legislacions més avançades en aquest sentit i en aquesta matèria". Una resposta força genèrica i que no posa sobre la taula cap proposta concreta per fer front a la condemna de les Nacions Unides. Més enllà, la ministra socialista també s'ha escudat en la negociació amb Catalunya i en el Partit Popular per protegir-se dels atacs. "Queda clar que aquest govern aposta pel diàleg, que ha desterrat l'actitud de la confrontació que va exercir el PP, i que el retrobament i el diàleg són les úniques alternatives que existeixen", ha conclòs.

Belarra i Díaz també reivindiquen el diàleg

Amb una tonalitat diferent s'ha expressat la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, qui ha coincidit amb el Comitè de Drets Humans i ha reconegut que hi va haver una vulneració dels drets dels quatre polítics independentistes. Ara bé, tampoc ella ha pogut evitar criticar l'anterior executiu popular, assegurant que la resolució "té a veure amb les conseqüències del procés de judicialització que es va viure durant el govern de Mariano Rajoy, que no només va ser un fracàs polític evident sinó que també està tenint conseqüències a nivell de vulneració de drets humans".

En aquesta línia, la també secretària general de Podemos ha seguit el camí de la socialista reivindicant la negociació amb la Generalitat enfront l'estratègia del Partit Popular. "Això em reforça en què la nostra aposta pel diàleg i la política era correcta i continua sent l'únic camí possible, avançar en una millor relació entre el conjunt del nostre país i Catalunya", ha explicat. I la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha limitat les seves paraules perquè vol llegir-se el dictamen "amb molta atenció" abans de posicionar-se, si bé també ha defensat que el diàleg entre els dos executius és el "camí correcte".