L'Assemblea d'Extremadura ha aprovat aquest dijous una proposta que defensa l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. La iniciativa presentada pel PP ha rebut el suport de Ciutadans i del PSOE extremeny, cosa que suposa un desafiament directe dels socialistes al seu líder i president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El president s'ha posicionat últimament en contra de l'aplicació de l'article que suspendria l'autonomia de Catalunya i manté la intenció de buscar una sortida dialogada. Aquesta mateixa setmana, desqualificava la posició del PP i Ciutadans, perquè considera que "els que parlen de l'article 155 i advoquen per un 155 perpetu volen perpetuar la crisi a Catalunya".

En els sis punts del text aprovat per la cambra extremenya, s'exigeix al govern espanyol l'abandonament de la "bilateralitat" amb Catalunya i la "defensa incondicional dels símbols de la nació". Defensar la monarquia parlamentària i l'espanyol com a llengua vehicular i comuna de l'ensenyament en totes les comunitats autònomes, amb respecte a les llengües cooficials, són altres punts de la proposta popular.

Finalment, advoca per "traslladar al govern d'Espanya el suport del poble extremeny, a través dels seus representants, a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola de manera ferma, amb l'amplitud i durada que es requereixi, per frenar el desafiament independentista català, recuperar la unitat entre els espanyols que viuen a Catalunya, el respecte a la nació espanyola i la història que compartim".

"Això significa, entre altres accions -precisa la proposta aprovada-, el control de la televisió pública catalana per part de representants de l'Estat, per garantir que realment sigui un servei públic neutral i al servei de tots els catalans".

També suposa l'ús de les competències governamentals que siguin necessàries "per garantir un govern adequat que vetlli pels interessos de tots els ciutadans de Catalunya, entre els quals hi ha milers d'extremenys, sense exclusions ni sectarismes, especialment en les àrees d'educació i seguretat pública".

Equiparació de l'independentisme i el pacte amb Vox

El portaveu del PSOE, Valentín García, ha dit que és "dolent" per a la democràcia basar l'estratègia política en la "mentida". García ha defensat els pressupostos i ha criticat l'actitud de la dreta en la Transició, que és "nostra, dels espanyols", igual que la Constitució, l'himne i la bandera, no del PP.

Els socialistes aplicaran el 155 a Catalunya "si n'hi ha motius", segons García, que ha considerat igual de "perillós" per a Espanya el pacte subscrit a Andalusia. Malgrat el to del debat entre populars i socialistes, el PSOE ha donat suport finalment a la iniciativa del PP.

"Un munt de milions" per a Catalunya

La diputada del PP ha denunciat que, "malgrat l'actitud dels independentistes", els pressupostos de l'Estat per a 2019 tenen "un munt de milions" per a Catalunya després de negociar-los "a la presó" amb els "colpistes".

La portaveu de Ciutadans, María Victoria Domínguez, que ha subscrit les paraules de la diputada del PP, ha criticat que el govern de Pedro Sánchez s'hagi "llançat en braços" dels independentistes.

El seu homòleg de Podem, Álvaro Jaén, ha acusat el PP d'haver "incendiat" la qüestió catalana per interessos polítics i ha dit que és "inviable" una Espanya que deixi de banda el País Basc i Catalunya.