El PSOE s'ha disculpat amb l'exministre José Luis Ábalos per la publicació en el seu expedient d'expulsió de dades personals, com el Document Nacional d'Identitat (DNI) o l'adreça del seu domicili a València, en un document que es va fer públic, segons han confirmat fonts socialistes a Europa Press. El delegat de protecció de dades del PSOE, Alberto Cachinero Capitán, va presentar la disculpa a través d'una carta dirigida a l'exsecretari d'Organització del partit, en la qual lamentava "profundament" les molèsties ocasionades per "aquest incident involuntari". "En nom de l'organització li presentem les nostres disculpes", deia la missiva.

Ábalos va presentar al·legacions a l'expedient d'expulsió que li va obrir el PSOE i va remetre diversos documents al partit en els quals càrrega contra el secretari d'Organització del partit, Santos Cerdán, al qual va responsabilitzar d'haver fet públics les seves dades personals. Així, l'exministre socialista va exposar dos escrits per defensar-se del procés que va obrir contra ell la direcció del partit pel 'cas Koldo'. En el primer d'ells, remès a la Comissió d'Ètica i Garanties, acusava de publicar dades personals en l'expedient on es comunicava les mesures aplicades contra ell després que es negués a lliurar la seva acta de diputat, tal com li havia exigit l'Executiva Federal.

Correcció del PSOE i Ábalos apunta a Cerdán

El partit va distribuir una primera versió d'una resolució, signada per Cerdán, en la qual apareixien dades privades de l'exministre com el número del Document Nacional d'Identitat o l'adreça del seu domicili. Minuts després van enviar una correcció en la qual ja no apareixia aquesta informació. Per tant, Ábalos reclama que s'obri un expedient per investigar els fets i "determinar l'eventual responsabilitat del secretari d'Organització, Santos Cerdán", segons indica el document i considera que ha pogut cometre una falta "molt greu". Subratlla a més que és la persona "obligada estatutàriament de vetllar per la protecció de dades dels afiliats".

En un segon escrit, en aquest cas dirigit a la mateixa Secretaria d'Organització, Ábalos es queixa que el partit va traslladar la seva decisió d'obrir-li expedienti abans que es complís el termini de 24 hores que li havien donat perquè lliurés la seva acta de diputat.

Pica baralla Ábalos-PSOE

Al vespre, el dilluns 26 de febrer, la portaveu del PSOE, Esther Peña, va traslladar que l'Executiva Federal havia decidit per unanimitat demanar a Ábalos que lliurés el seu escó per "responsabilitat política" en el 'cas Koldo', que investiga presumptes comissions en contractes de compra de material anticovid.

La setmana anterior, la Guàrdia Civil havia detingut a Koldo García Izaguirre, assessor d'Ábalos durant la seva etapa en el Ministeri de Transports. Segons la investigació, va participar en una presumpta trama de contractes falsejats durant la pandèmia. Peña va deixar clar que sobre Ábalos no hi havia cap càrrec ni assenyalament judicial o policial, però en tot cas li reclamaven que fes un pas a un costat per "responsabilitat política".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!