El PSOE balear ha presentat una denúncia al jutjat de Palma contra el director general del IbSalut, Javier Ureña, a qui acusen de prevaricació administrativa, tràfic d'influències i malversació de cabals públics en relació amb la gestió del contracte de les mascaretes adjudicat el 2020 —durant el mandat de la presidenta del Congrés, Francina Armengol— a l'empresa Soluciones de Gestión, principal beneficiada del cas Koldo. El PSIB han presentat la denúncia per la renúncia al primer expedient de reclamació de 2,6 milions d'euros de les mascaretes que es van comprar aquesta empresa, investigada per l'Audiència Nacional. Ho ha anunciat aquest divendres el portaveu parlamentari dels socialistes, Iago Negueruela, que ha comparegut acompanyat de la diputada Mercedes Garrido.

Els socialistes acusen Ureña de construir, amb coneixement de la presidenta del Govern, Marga Prohens, i la resta de l'executiu balear, un expedient per ocultar la caducitat de la reclamació que havia començat l'anterior govern. Atribueix els mateixos càrrecs al soci majoritari de Soluciones de Gestión, Íñigo Rotaeche, i a la mateixa companyia. 

Tracte de favor

El Govern balear va adjudicar un contracte a Soluciones de Gestión per la compra d'1,4 milions de mascaretes per 3,7 milions d'euros durant els primers mesos de la pandèmia. Els dirigents de la conselleria de Salut van enviar a analitzar les mostres de les mascaretes i van descobrir que tenien una qualitat més baixa de la contractada, i van ser retirades. Per aquesta raó, i tres anys després, el Govern balear va iniciar un expedient de reclamació de 2,6 milions d'euros a l'empresa. 

Ara, en la querella presentada pel PSOE, els socialistes parlen de "tracte de favor per part d'Ureña en la seva omissió del seu deure de vetllar pel patrimoni públic i interessos generals". A més, afegeixen que és una "clara administració deslleial, en permetre deliberadament i sabent la seva injustícia, la caducitat dels expedients en clar benefici de l'empresa adjudicatària i els seus partícips". En la denúncia destaquen, que el nou expedient de reclamació es posa en marxa sense cap informe jurídic i que és una cortina de fum per ocultar que havien deixat passar la primera reclamació. Els socialistes consideren clar que quan esclata el cas Koldo i el govern de Prohens és conscient que ha deixat caducar el primer expedient, fan tot el possible per construir un de nou. Una actuació que titllen de "cortina de fum" i amb uns motius "que no tenen cap suport jurídic". Els socialistes acusen Ureña de construir de manera irregular un expedient administratiu per tenir un relat de per què van deixar caducar l'expedient. I afegeixen que "els actes duts a terme pel Sr. Ureña, concretament la seva deixadesa deliberada a partir del mes de novembre 2023 en el qual es registren les al·legacions de l'empresa adjudicatària (06/11/2023), correspon amb el possible tracte amb persones relacionades amb l'empresa denunciada conforme les notícies publicades".

A més, la denúncia destaca que des del mes de novembre "no es produeix cap altra diligència, no es requereix l'esmena de cap deficiència i sobretot: no es resol en termini l'expedient administratiu". A banda, el PSIB apunta que en el moment que esclata la trama Koldo "es construeix ex novo un expedient administratiu, amb diligències i resolucions de dates 19 i 21 de març de 2024, amb l'únic propòsit de construir un expedient —sense comptar amb el preceptiu informe jurídic— per ocultar que l'expedient de reclamació de gairebé 3 milions d'euros havia caducat en la data assenyalada per l'Audiència Nacional". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!