La Direcció General de Fons Europeus de l'actual govern balear del PP ha ordenat anul·lar la certificació de la despesa de les mascaretes fraudulentes comprades a l'empresa vinculada al cas Koldo i que es van pagar amb fons europeus Feder quan era presidenta Francina Armengol, la qual cosa suposarà no tornar l'import ja cobrat a la Unió Europea, però sí que es descomptin de futurs pagaments, segons informa l'agència Europa Press.

Així ho ha avançat el portaveu de l'executiu i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, que ha explicat que l'executiu balear segueix així el protocol de lluita contra el frau i d'acord amb la normativa Feder. L'expedient iniciat, ha assenyalat, es refereix, a més dels 3,7 milions que van costar les mascaretes, a 57.000 euros de transport i a 150.000 euros d'assistència tècnica.

"Hi ha risc de paràlisi de futur finançament amb fons Feder", ha advertit Costa, que ha criticat els "canvis de versions" del portaveu del PSIB, Iago Negueruela, que primer deia que les mascaretes eren defectuoses i ara afirma que es podien utilitzar.

A més, Costa ha avançat que la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, Susana Pérez, demandarà a títol individual Negueruela per "involucrar-la en falsedats" en la trama, en referència a unes declaracions al ple del Parlament balear, on va afirmar que estava al corrent del procediment pels seus càrrecs.

Una adquisició de mascaretes dubtosa

Segons el relat del conseller, el 24 d'abril de 2020 es va fer la comanda de mascaretes, que es van abonar ràpidament a la seva recepció. Després de demanar l'anàlisi de la partida a la Comissió Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, l'Ib-Salut (servei de salut de les Balears) va rebre els resultats que constataven que les mascaretes eren defectuoses, per la qual cosa es va ordenar la seva retirada i emmagatzematge.

El 20 de novembre d'aquell mateix any, la Direcció General de Fons Europeus va verificar el pagament i va determinar que la despesa de 3,7 milions era elegible completament en el context dels Fons Europeus. A l'expedient hi havia l'albarà de recepció i la factura, però no els resultats de les anàlisis, diu Costa, extrem que hauria impossibilitat contemplar la despesa com a elegible.

Més tard, l'11 de desembre, l'Ib-Salut va reclamar el finançament amb Fons Feder i la Direcció General va seleccionar el pagament i ho va certificar el 20 de desembre.

Tanmateix, entre abril i juny del 2021, seguint el relat del conseller, tècnics de Fons Europeus van visitar el magatzem i van constatar que les mascaretes existien, però desconeixien que eren defectuoses perquè no comptaven amb les anàlisis de Treball.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!