La ministra d’Hisenda en funcions i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha enviat un missatge aquest dilluns en direcció a Junts per Catalunya, en un nou intent de flirteig dels socialistes amb la formació de Carles Puigdemont: s’ha marcat com a repte per a la pròxima legislatura reformar el sistema de finançament autonòmic, que està caducat des de l'any 2014. Ha afirmat que es tracta d’un tema amb “moltes potes”, com l’estat del deute, que ha reconegut que és “asimètric en diferents comunitats”. “És un compromís d’aquest govern fer-ho tan aviat com es pugui”, ha dit, per sentenciar que “hi ha moltes derivades dins del sistema; altres comunitats, a banda de Catalunya, també ho han posat damunt la taula; i evidentment el govern ha d'abordar tots els components d'aquest puzzle".

Ara bé, la número dos del PSOE també ha assegurat que ara mateix és “precipitat” parlar de perdonar el deute que té la Generalitat de Catalunya amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) com a mesura per seduir Junts i així aconseguir la investidura de Sánchez. Després que el diari madrileny El Mundo hagi publicat que el PSC li ofereix aquest perdó a Junts, la ministra en funcions ha reiterat que parlar d’això és “ara mateix anticipar-se a un debat que encara no està damunt de la taula", ha afegit.

Sí que ha sostingut, no obstant això, que aquesta reforma "s'ha d'obrir amb grans números al Congrés dels Diputats". María Jesús Montero ha fet aquestes declaracions en una entrevista a La Sexta, en la qual ha assenyalat que el seu partit començarà a contactar amb la resta de grups parlamentaris un cop es constitueixi la Mesa del Congrés dels Diputats.

A més, Montero ha recordat a Junts quines són les normes del PSOE: respectar els marcs de la Constitució. Ha recordat que en diverses ocasions els socialistes ja han assenyalat que Carles Puigdemont pot anar oblidant-se del referèndum i de l'amnistia. És a dir, apartar la qüestió del conflicte polític i mirar-se amb bons ulls les propostes sobre el finançament del país. Sí que s’ha animat, però, a traslladar a Junts per Catalunya un dels motius pels quals, segons ella, té l’obligació moral de mantenir Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol.

A les dues parts els “uneix” l’animadversió per una Moncloa ocupada pel PP i per Vox, ha defensat. Ara bé, ha reiterat que qualsevol diàleg i oferiment per desencallar una investidura del líder socialista s’ha de fer sempre respectant la Constitució, per molt que des de l’independentisme s’insisteixi a exigir el referèndum i l’amnistia.

María Jesús Montero ha tret pit que el seu partit “sempre” mantingui vies de diàleg obertes amb altres grups parlamentaris que es consideren progressistes. S’ha vantat, doncs, de “discrepar de forma clara” amb l’independentisme en la configuració territorial de l’Estat, però alhora poder arribar a acords en matèria de gènere o de pensions, entre altres. “Però el que ens uneix és que no volem la ultradreta a les institucions”, ha remarcat, a més d’estar en contra “dels retrocessos i les retallades, d'afavorir els interessos d’una elit davant la majoria social”.