Algunes veus del PSOE han condemnat aquest dilluns la guerra judicial contra Carles Puigdemont i Marta Rovira per la investigació del Tsunami Democràtic per part de l'Audiència Nacional, just enmig de les negociacions entre els socialistes i Junts per Catalunya. Un dels membres del partit de Pedro Sánchez que ha carregat contra la decisió del jutge Manuel García Castellón ha estat la diputada a l’Assemblea de Madrid Manuela Villa Acosta. “Jutges fent política”, ha deixat escrit en una piulada publicada al compte de Twitter (actualment anomenat ‘X’).

Villa Acosta, que és membre de la Comissió Executiva Federal del PSOE, ha expressat la disconformitat amb aquesta decisió del jutge, presa justament quan Carles Puigdemont negocia a Brussel·les amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdan, un pacte entre Junts i PSOE que mantingui Sánchez a La Moncloa, de la mà d’una llei d’amnistia que vagi més enllà dels fets de l’1-O i el 9-N.

L’altre socialista a pronunciar-se sobre aquesta qüestió, i a redirigir l’atac judicial contra el PP ha estat el diputat del PSOE al Congrés Óscar Puente, que és, a més, membre de la comissió negociadora dels socialistes per lligar la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. “Té algun sentit que el mateix jutge que troba raons per enllaçar Tsunami Democràtic amb Puigdemont no hagi considerat ni tan sols relacionar Dolores de Cospedal o Rajoy amb el cas Kitchen? Què voleu que us digui? Per mi no té cap mena de sentit”, ha escrit a la mateixa xarxa social.

L’exalcalde de Valladolid acompanya la piulada amb una captura de pantalla de premsa, en la qual s’explica que la Sala Penal de l’Audiència Nacional va argumentar que les gravacions de Villarejo que apuntaven al paper jugat per l’exsecretària general del PP no es podien considerar com a indicis de delicte perquè els faltava context. En canvi, en la resolució sobre Puigdemont, Rovira i el Tsunami Democràtic, l'instructor assegura que "existeixen elements suficients per a considerar que els fets podrien encaixar en el delicte de terrorisme". La Fiscalia, però, té previst recórrer contra aquesta decisió presa pel jutge de l'Audiència Nacional, i encarrilar la imputació a un delicte de desordres públics, i no de terrorisme. 

Aquests missatges d’alguns membres del PSOE es produeixen just quan el partit negocia amb Junts l’acord definitiu per a una llei d'amnistia. Carles Puigdemont reclama incloure-hi responsables que no estan perseguits directament per la confecció de consultes i referèndums independentistes, però que s’han obert processos judicials contra ells per ser independentistes o formar part de l’entorn del president a la Generalitat a l’exili. Com és el cas de Josep Lluís Alay, Miquel Buch, Gonzalo Boye i Laura Borràs.