El Grup Socialista al Senat ha registrat aquest dijous una petició de compareixença del ministre de Justícia, Rafael Catalá, perquè doni explicacions sobre les declaracions que va fer sobre el jutge Ricardo González, autor del vot particular contra la sentència condemnatòria de La Manada quan va afirmar que "té algun problema singular".

El portaveu socialista a la comissió de Justícia, Tontxu Rodríguez, ha presentat una bateria d'iniciatives que, en primer lloc, reclamen a Catalá que comparegui davant la comissió al Senat perquè "aclareixi en seu parlamentària les insinuacions que ha llançat sobre el fet que s'hauria d'haver actuat preventivament contra el jutge".

A parer del PSOE, les paraules del ministre han "sembrant dubtes públicament sobre la capacitat i condició de l'esmentat magistrat", i han suscitat la reacció "en bloc" de les associacions de jutges i fiscals que n'exigeixen la dimissió.

Tontxu Rodríguez, en un bateria de preguntes al Govern espanyol, es planteja si aquestes declaracions comporten una intromissió de l'executiu en les tasques que corresponen exclusivament al Consell General del Poder Judicial. A més, demana al Govern central si Catalá ha "sobreactuat", deteriorant la separació de poders, quan ha demanat urgentment iniciatives sancionadores per al magistrat González.

Sánchez demana explicacions a Catalá

Dimarts el secretari general socialista, Pedro Sánchez, va reclamar a Catalá que respectés la divisió de poders i que donés explicacions si tenia alguna acusació per fer sobre el magistrat que va emetre un vot particular a favor de l'absolució de La Manada.

Així ho va declarar durant la manifestació celebrada a Madrid amb motiu del Dia Internacional del Treballador, on va demanar al ministre de Justícia que "no sigui pocatraça" i que, si té alguna acusació "particular o personal" a fer sobre el magistrat, que "aclareixi a què es refereix". "Si no, és millor estar callat, i si no, el millor és assumir la responsabilitat que té un membre del Govern i respectar la divisió de poders", va assegurar.