És també “per qüestió de supervivència” de catalans i catalanes que cal executar els pressupostos per a Catalunya. Així s’ha expressat aquest dimecres la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, que ha preguntat a Pedro Sánchez “com pensa convèncer” els catalans que aquesta vegada sí que es compliran els pressupostos “si no s’han complert mai”. Ha estat durant la sessió de control al govern espanyol, a la cambra baixa. Sánchez, però, ha assegurat que “discrepa” de les afirmacions de Nogueras, en tant que el seu executiu “ha complert sempre amb els seus compromisos” en matèria de pressupostos.

Nogueras ha posat les dades sobre la taula i ha recordat que en els darrers anys el govern espanyol no ha “pagat” tot allò que havia promès que executaria. “El 2021 només van pagar 36 per cada 100 milions pressupostats; a Madrid, 184”, s’ha queixat la portaveu juntaire. “Mai cap govern, ni del PSOE ni del PP, ha complert els compromisos amb Catalunya”, ha reivindicat Nogueras, tot recordant que multitud d’actors polítics i socials han denunciat l’infrafinançament que pateix el país. “Ni ta sols existeix el café para todos”, ha lamentat la líder de la formació independentista.

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats ha denunciat que “el ‘treballa, calla i paga’ sempre s’ha imposat a Catalunya”. És així com Nogueras ha argumentat que a Catalunya molts desitgen la independència “perquè ens sentim catalans i no espanyols”. “Perquè tenim un sentiment de pertinença més fort del que vostès puguin fer”, ha assenyalat, per afegir que “la independència és també qüestió de supervivència; la supervivència de la nació i la cultura, però també la supervivència de totes aquelles persones que viuen i treballen a Catalunya; siguin o no siguin independentistes; perquè totes elles mereixen tenir, com a mínim, allò que els pertoca, i no ho tenen”.

Sánchez, en la seva defensa, ha assegurat estar invertint millonades en la millora del servei de Rodalies, així com projectes de transició energètica, entre d’altres. “Són xifres històriques, i aquest govern aposta per tenir més llocs de treball a Catalunya”, ha manifestat. No hi ha hagut cap referència, en aquest cara a cara entre Sánchez i Nogueras, a la llei d’amnistia; quan les dues formacions —PSOE i PP— estan submergides en negociacions per poder aprovar la norma abans del 7 de març.

Precisament aquest dimarts, la Mesa del Congrés dels Diputats va aprovar prorrogar per dues setmanes més el marge de temps que tenen PSOE i Junts per Catalunya per arribar a un acord sobre la llei d’amnistia. Així, les dues formacions tenen fins al 7 de març per trobar un desllorigador i elaborar un nou dictamen a la Comissió de Justícia. Aquest termini, però, ja no es podrà tornar a prorrogar. És a dir, la nova data fixada per la Mesa és l’ultimàtum que tenen socialistes i juntaires per arribar a un pacte definitiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!