El PSOE fa setmanes que ha d’insistir constantment en el “respecte” per part del partit a qualsevol decisió judicial. Però la persecució dels jutges espanyols a l’independentisme és tan evident que a Ferraz ja han vist de quin peu calça el poder judicial espanyol. “Tenen un objectiu molt clar”, assenyalen fonts de la direcció del partit quan se’ls pregunta sobre els moviments de Manuel García-Castellón i sobre la decisió del jutge del cas Volhov de prorrogar la investigació per implicar Carles Puigdemont en una trama russa. Admeten que en les darreres setmanes, els jutges espanyols intenten driblar la llei d’amnistia, amb tota la intencionalitat política.

Quan el Congrés mou fitxa, ells mouen fitxa”, critiquen des de la sala de màquines de Ferraz, que alhora titllen “d’horrible” la voluntat “d’influir en el poder legislatiu” per part del judicial. Aquest dilluns, la nova portaveu del PSOE, Esther Peña, ja ha deixat entreveure la mala maror que hi ha dins del partit amb els darrers moviments dels jutges espanyols. “Estem analitzant la veracitat” de les informacions publicades sobre la suposada trama russa, ha afirmat. Això, però, ha anat acompanyat de la insistència a mostrar, en obert, “respecte” cap al poder judicial i qualsevol de les seves decisions.

Cal recordar que aquest passat dijous, després de l’acord entre socialistes i independentistes sobre l’excepció de terrorisme que aplica una capa extra de blindatge a Tsunami i CDR, el jutge Manuel García-Castellón va continuar fent de les seves. Va decidir desafiar la llei fins al final i apuntar que la plataforma independentista podria haver vulnerat drets humans en la batalla d’Urquinaona. Si aconseguís exitosament retorçar els fets fins a fer creure que Tsunami Democràtic va cometre actes de terrorisme contra el Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans, la nova esmena pactada entre PSOE, Junts i ERC no serviria pràcticament per a res.

Tot i això, el PSOE no ha volgut donar aquest dilluns gaires pistes sobre què acabarà fent el partit amb les esmenes de la llei d’amnistia. Aquest dimarts es votarà al Congrés el que es convertirà amb la versió definitiva de la norma, amb tots els retocs que els socialistes hagin pactat amb els independentistes. “Per ara no hi ha sobre la taula cap canvi en la posició del PSOE”, ha assenyalat la portaveu Esther Peña, que ha mostrat certa ambigüitat al voltant d’aquesta qüestió.

Per una banda, ha admès que encara “hi ha temps” per negociar amb Junts i ERC, més tard ha negat que hi hagi negociacions, després sí que ha dit que “els partits continuen parlant”, i en acabat ha assenyalat que des de Ferraz ja se senten “còmodes i satisfets” amb la versió actual del text.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!