El PSOE no ha volgut donar aquest dilluns gaires pistes sobre què acabarà fent el partit amb les esmenes de la llei d’amnistia. Aquest dimarts es votarà al Congrés el que es convertirà en la versió definitiva de la norma, amb tots els retocs que els socialistes hagin pactat amb els independentistes. “Per ara no hi ha sobre la taula cap canvi en la posició del PSOE”, ha assenyalat la portaveu, Esther Peña, que ha mostrat certa ambigüitat al voltant d’aquesta qüestió. Per una banda, ha admès que encara “hi ha temps” per negociar amb Junts i ERC, més tard ha negat que hi hagi negociacions, després sí que ha dit que “els partits continuen parlant”, i en acabat ha assenyalat que des de Ferraz ja se senten “còmodes i satisfets” amb la versió actual del text.

El document és prou robust i constitucional”, ha afirmat la nova portaveu del PSOE quan se li ha preguntat sobre si la llei d’amnistia ha d’incorporar noves capes de blindatge davant dels embats de la justícia espanyola. Fonts socialistes, paral·lelament, lamenten que és evident veure com el poder judicial “mou fitxa” cada vegada que també ho fa el legislatiu. És a dir, cada vegada que el Congrés dels Diputats fa passes per millorar la llei que ha de reparar la persecució judicial a l’independentisme. “Tenen un objectiu molt clar, i és horrible que pretenguin influir en el poder legislatiu”, remarquen des de la direcció del partit.

Paral·lelament, Esther Peña no ha volgut entrar gaire en un dels nous moviments del poder judicial contra l’independentisme: el jutge del cas Volhov ha decidit prorrogar la investigació i insisteix a implicar Carles Puigdemont en una trama russa. “Estem analitzant la informació, les fonts i la veracitat”, ha assenyalat la portaveu socialista, tot reivindicant el seu “respecte” cap al poder judicial.

Així mateix, Peña ha enviat un missatge clar a Alberto Núñez Feijóo, l’endemà que el líder del PP fes una crida a la “rebel·lió” contra els pactes entre el PSOE i Junts, i assegurés que a Catalunya es va produir terrorisme durant el Procés. “Pregunto a Feijóo si el que passa aquí és terrorisme”, s’ha preguntat la portaveu socialista en referència a l’assetjament que pateix la seu del partit des de fa mesos. Més tard ha remarcat que per al PSOE cap de les dues coses ho és.

Aquest diumenge, Feijóo va celebrar a la plaça d’Espanya de Madrid un acte de partit contra els pactes entre Pedro Sánchez i l’independentisme. Ho va fer acompanyat de Mariano Rajoy i de José María Aznar, i entre lloances al jutge perseguidor de l’independentisme Manuel García-Castellón. 45.000 persones van aplegar-se al centre de Madrid per protestar contra els acords entre el PSOE i Junts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!