El secretari general del PSE-EE, Eneko Andueza, ha assenyalat aquest dimecres que el seu partit i el PNB ja han fet uns "primers passos ferms" per avançar cap a la constitució del govern. Unes negociacions que, segons el socialista, s'han de fer "amb discreció" per aconseguir un programa que construeixi "una Euskadi millor".  En aquesta línia, ha remarcat que el PSE-EE posarà "les prioritats" del partit "constantment a sobre de la taula" a l'hora de parlar amb els jeltzales.

Així ho ha afirmat Andueza a la premsa abans de participar en la manifestació conjunta de CCOO i UGT amb motiu del Dia del Treballador a Bilbao. El líder dels socialistes bascos ha estat l'encarregat d'encapçalar la delegació del seu partit en la mobilització, en la qual també han assistit el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, i altres dirigents com Begoña Gil, Pau Blasi, Ekain Rico i Mikel Torres. En aquest context, ha parlat sobre les negociacions que dilluns van començar el PNB i el PSE-EE per renovar la coalició al capdavant de l'executiu. Si bé Andueza no ha volgut posar cap data de constitució de govern, ha precisat que "els primers passos han estat ferms". "Hem constatat la voluntat dels dos partits d'asseure'ns a negociar un programa que sigui la base i el full de ruta d'un govern sòlid que ens permeti continuar avançant i construint una Euskadi millor", ha detallat.

Sobre el full de ruta del govern, el líder socialista basc ha apuntat que és aviat per "donar pistes" del programa que volen consensuar. Tanmateix, ha subratllat que el PSE-EE té "molt clar" l'objectiu de formar part d'aquesta coalició i, per això, van marcar les prioritats durant la conversa amb el PNB. El dilluns passat, després de la primera trobada mantinguda, va situar els "problemes reals" de la ciutadania, com la sanitat, l'habitatge o la feina com a epicentre d'aquest acord. "Sobre això volem construir ara aquest pacte", va assegurar, reiterant que volen “millorar la vida dels bascos, protegir i reforçar els serveis per garantir les polítiques progressistes i garantir la pluralitat”.

Resultats de les eleccions basques

Malgrat la victòria d'EH Bildu a les eleccions basques, que van guanyar els comicis per poc més de 28.500 vots, el PNB va empatar a 27 escons amb els abertzales. D'aquesta manera, i a pesar de perdre quatre diputats, el candidat nacionalista, Imanol Pradales, suma majoria absoluta amb els 12 escons dels socialistes, fet que els permet reeditar l'acord de govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!