Tot i que el Ple del Parlament ha aprovat per majoria absoluta el dictamen que manté l’escó el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, no tothom ho ha vist amb bons ulls. Junts, ERC i els cupaires han aconseguit tirar endavant el document aprovat ahir per la Comissió de l’Estatut del Diputat amb el suport dels Comuns, però el PSC, Vox, Ciutadans i el Partit Popular han manifestat, un cop més, la seva disconformitat amb el text aprovat. De fet, la portaveu del grup socialista, Alicia Romero, s'ha atrevit fins i tot a evidenciar el seu rebuig a la decisió del Ple afirmant: “Mai com en aquests dies el Parlament ens havia avergonyit tant”.

D’aquesta manera, el PSC ha evidenciat novament el seu canvi de postura en relació amb el cas Juvillà. Si el passat 16 de desembre els socialistes s’aliaven amb els partits independentistes i els Comuns per aprovar un dictamen en el qual es defensava que la condemna al diputat anticapitalista no s’executaria fins que fos ferma, avui han fet tot el contrari: el PSC ha votat en la mateixa línia que la dreta espanyolista de Vox, Ciutadans i el PP en contra del dictamen d’ahir que empara Juvillà.

Tanmateix, Romero ha carregat contra els independentistes, acusant-los de no ser “sincers” amb ells mateixos, però tampoc amb la societat. “El públic ja no se’l creu, estan cansats de tanta falsedat”, ha dit. I sobre la proposta de la Mesa del Parlament d’aturar l’activitat de la Cambra catalana, ha afirmat que estan representant un “espectacle de baixa qualitat, amb un mal guió, pitjors actors i un pèssim escenari”. També ha afirmat durant el Ple per aprovar el dictamen que la decisió de la Junta Electoral Central de retirar l’acta de Juvillà “és clara i amb antecedents clars”, en referència a la situació en què es va trobar l’expresident de la Generalitat Quim Torra fa poc més d’un any. “Què ha canviat?” s’ha preguntat.

Vox demana suspendre l’autonomia

Pel que fa al líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha acabat la seva intervenció amb el missatge més dur, reclamant un cop més “suspendre l’autonomia” catalana. També ha carregat contra els socialistes, a qui ha considerat còmplices dels partits independentistes en el seu camí cap a “la ruptura, la divisió i la desobediència”, per la qual cosa ha assegurat que a la ultradreta li toca d’assumir el lideratge de l’oposició. Garriga també s’ha dirigit directament a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a qui ha amenaçat amb una querella de Vox si no compleix la sentència de la JEC i retira l’escó de Juvillà.

Ciutadans contra el PSC

Ciutadans, com ha fet Vox poc abans, també ha aprofitat l’oportunitat per a atacar els socialistes, a qui ha recordat que inicialment s’havien posat del costat de Juvillà: “Van començar votant com els independentistes i ara canvien totalment de postura”, ha dit el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa. I, com Vox, també s’ha dirigit a Borràs, acusant-la d’actuar de manera “Trumpista” destruint les institucions des de dintre. Més enllà, per deixar clar el seu missatge principal, l’ha reiterat amb èmfasi: “Juvillà ja no és diputat”.

En canvi, el líder del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, ha estat més breu i menys creatiu, ja que la majoria dels arguments han estat aprofitats de les seves declaracions d’ahir. Com a novetat, ha llançat un dard a Borràs, acusant-la de fer gala “d’una combinació d’arrogància i infantilisme” per creure que està per sobre del bé i del mal i no voler assumir les conseqüències dels seus actes. I també l’ha atacada per la proposta d’aturar l’activitat institucional: “15 dies de vacances volia la seva majestat Borràs, això sí, cobrant. Quina cara”.

Juvillà i la CUP no voten

Si bé els grups independentistes i els Comuns han aconseguit aprovar el dictamen al Ple, la sessió no ha estat sense sorpreses. Només començar, Laura Borràs ha informat que el diputat de la CUP Pau Juvillà no tindria dret a vot, encara que els cupaires havien sol·licitat la seva delegació hores abans. Davant d'aquesta situació, li tocava a Borràs decidir si acceptava o no aquesta petició, i fins a l'últim moment no s'ha aclarit. Finalment, ha estat Vox qui ha preguntat a la presidenta sobre la qüestió, i ella ha respost: "La delegació de Pau Juvillà no consta en les delegacions de vot que hem acceptat per aquest ple".

La decisió ha caigut com un gerro d'aigua freda per a la formació anticapitalista, que està augmentant la tensió i allunyant-se de Borràs per aquesta qüestió. Ahir la CUP va explicar a la seva militància que s'havia ofert a presidir el Parlament per assumir les conseqüències judicials derivades de mantenir l'escó de Juvillà, i avui la diputada Eulàlia Reguant, després de conèixer que no se li acceptava la delegació de Vot, ha anunciat que no votarien el dictamen com a protesta.