La reforma del reglament debatuda aquest dimarts a la Mesa ha provocat la ira de la majoria de grups de l’oposició, que han acusat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de voler canviar les normes en benefici propi. Així, doncs, tant el PSC com Vox, els comunsCiutadans han blasmat Borràs per voler eliminar els articles 25.1 i 25.4 del reglament, que fan referència a la suspensió dels diputats quan a aquests se’ls obre un judici oral.

Els grups creuen que la presidenta de la cambra catalana ha impulsat aquesta modificació del reglament, que inclou altres canvis, per blindar-se davant de les acusacions de corrupció que pesen sobre ella i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya investiga. I és que si aquest article és eliminat, Borràs no hauria d'abandonar el seu escó quan el TSJC li obri judici pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

L'oposició, en contra

Des del PSC, la seva portaveu, Alícia Romero, ha denunciat que no és a la Mesa a qui li pertoca impulsar una modificació del reglament i ha acusat Borràs d’incloure elements “de part” com és l’eliminació de l’article 25.4. Més explícit s’ha expressat el diputat socialista al Congrés José Zaragoza, que en una entrevista a TVE ha afirmat que “xoca molt que la prioritat del Parlament de Catalunya, després de dos anys de paràlisi política, dos anys de pandèmia, sigui reformar el reglament per protegir la seva presidenta”.

 

El portaveu de Vox, Joan Garriga, també ha coincidit a assenyalar que es tracta d'una "reforma ad hoc de la presidenta" i ha titllat de "gravíssim" que Borràs "es vulgui protegir utilitzant les institucions". Garriga, a més, ha indicat que "les proves són força clares", vaticinant d'aquesta manera que Borràs serà condemnada.

 

Des d'En Comú Podem, el seu portaveu, David Cid, ha volgut ser clar i ja ha expressat el rebuig del seu grup a aquesta reforma si passa per l'eliminació d'aquests articles. Cid ha apuntat que és una modificació feta "a la carta" per la situació en què es troba Borràs i ha insistit que "no té sentit fer passos enrere en la lluita contra la corrupció". "L'últim que falta és que Borràs posi la seva foto a la façana al costat de l'escut", ha ironitzat.

 

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha acusat Borràs de "tenir pressa" per protegir-se davant l'obertura de judici que en qualsevol moment podria dictar el TSJC, i ha apuntat que sembla una idea llançada per l'advocat Gonzalo Boye. "Si s'obrís ja judici oral, Borràs quedaria suspesa i ja no seria presidenta. I com que no es pot esborrar el delicte, doncs esborren el reglament", ha criticat.

 

Sense recorregut jurídic

Tanmateix, tant Garriga com Carrizosa han reconegut que no veuen com podrien recórrer judicialment aquesta reforma —si tira endavant-, ja que, segons han dit, el reglament es basa en el consens polític dels grups.

 

Imatge principal: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una votació en un ple / Foto: Sergi Alcàzar