A les comissions d'Afers Institucionals dels últims mesos hi comença a haver 'monotema': els suposats contactes de l'independentisme amb el règim de Vladimir Putin. Ja s'han votat en aquestes sessions la compareixença de Carles Puigdemont o del cap de la seva Oficina, Josep Lluís Alay. Aquestes dues últimes compareixences van ser aprovades per unanimitat i proposades per Ciutadans. Però el partit taronja no n'ha tingut prou i ha volgut insistir amb el tema, per la qual cosa ha tornat a presentar una moció a la comissió d'aquest dijous que constava de dos punts, i cap d'ells ha prosperat

El primer punt de la moció ha rebut el suport del PSC, Vox i Ciutadans, mentre que el PP no era present a la comissió. El que demanava és que l'Oficina de Pugidemont presenti en seu parlamentària en el termini d'un mes un informe "sobre tots els contactes mantinguts amb el govern de Rússia i l'entorn de Vladimir Putin, amb el detall de calendarització i d'assistents i el lloc de celebració de les trobades". Només ha rebut el suport dels ultres, de Ciutadans i dels socialistes. Segons el diputat del PSC Cristóbal Gimeno, les últimes informacions també donades per l'exdiputada Elsa Artadi en el cas Volhov, en què va dir que va parlar sobre criptomonedes amb russos, han tornat a fer aflorar els dubtes sobre les relacions de l'independentisme amb Putin. "La sensació és que no ho sabem tot. Entenem que per responsabilitat i transparència l'Oficina ha de donar explicacions", ha dit Gimeno, que ha assegurat que la ciutadania necessita saber com estaven plantejades les reunions.

El primer punt no ha prosperat i tampoc ho ha fet el segon, que ha rebut únicament els vots a favor de Vox i Ciutadans. El que proposava era que la Conselleria de Presidència de la Generalitat, fins que no es disposi de l'informe sobre els contactes mantinguts des de l'Oficina de Puigdemont, suspengui el finançament a aquesta oficina. La justificació del PSC per votar en contra d'aquest punt a diferència del que ha fet en la primera part de la moció és que l'Oficina ha de fer la seva feina, també per fer aquest informe al qual han votat a favor però que no ha prosperat.

Des d'ERC Marta Vilalta ha retret a Ciutadans que parli sobre transparència exigint explicacions a Puigdemont i que en canvi no vulguin saber res sobre l'espionatge a l'independentisme. Glòria Freixa de Junts ha retret a Ciutadans portar propostes que fan perdre el temps, i més quan ells es reivindiquen com els gestors dels problemes reals de la gent. Per part de la CUP Dolors Sabater ha assegurat que la seva formació és reivindicadora de la transparència en tot moment, però ha rebutjat el marc "criminalitzador per perseguir l'honorabilitat de Puigdemont" que planteja Ciutadans. Per últim Marc Parés dels comuns ha assegurat que abans de la guerra entre Rússia i Ucraïna gairebé totes les formacions occidentals han tingut reunions amb la part russa, i ha explicat que entenen que ja es donaran explicacions en aquesta mateixa comissió amb les compareixences del mateix Puigdemont i Alay. Qui no donarà explicacions en seu parlamentària és Gabriel Rufián, ja que ERC, PSC i comuns el van salvar de comparèixer ​després de vincular Puigdemont amb Putin.