Aquest diumenge, amb motiu del cinquè aniversari del seu exili, el president Carles Puigdemont va revelar que emissaris del PSOE li van proposar passar pel Tribunal Suprem a canvi d'un indult o de modificar el delicte de sedició, però va deixar clar que no va acceptar aquesta “solució personal” perquè “seria una renúncia política”. Ni 24 hores després, el PSC, sense negar-los, ha evitat entrar en aquests contactes en les diverses ocasions que se li ha plantejat. Però ha deixat clar que “l’actualització del Codi Penal mai no s’ha plantejat en benefici de ningú” ni per cap “cas personal”, però sí aprofitant el que va passar a Catalunya el 2017.

En la roda de premsa de cada dilluns, la portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha defensat que “l’actualització del Codi Penal” per a reformar el delicte de sedició és un compromís de Pedro Sánchez i que es fa per a “actualitzar-lo als estàndards europeus”, però en cap cas per donar resposta a ningú. La dirigent socialista ha assenyalat que el president del govern espanyol “hi treballa”, com també hi fan els socialistes catalans, però ha deixat clar que per aprovar-se al Congrés “ha de tenir-hi majoria”. No ha negat els contactes revelats per Puigdemont. S’ha limitat a dir que “els contactes que digui queden al marge d’aquesta actualització”.

 

Com ja va fer amb els indults als presos polítics, el PSC s’agafa a la reforma de la sedició per a calmar les aigües en el conflicte polític. “Catalunya està girant full, cal mirar endavant”, ha defensat Elia Tortolero. Ha comparat la situació de Catalunya quan governava el PP i ara que governa el PSOE. I s’ha mostrat convençuda que la reforma, de tirar endavant, comptarà amb el mateix suport social que els indults.

Pressa pels pressupostos

No pot haver-hi pròrrogues: els pressupostos de la Generalitat s’han d’aprovar en temps i fora. Aquest és el missatge que trasllada el PSC al president Pere Aragonès, després de la reunió que va mantenir-hi el primer secretari i cap de l’oposició Salvador Illa. Els socialistes continuen “allargant la mà” i demanen “no barrejar-ho amb altres coses”. Ara estan a l’espera la citació del cap del Govern en la ronda de contactes que celebrarà aquesta setmana per sondejar els suports als comptes catalans.

Amb un calendari que ja va força endarrerit, el president Pere Aragonès celebrarà una ronda de contactes aquesta setmana pels pressupostos, on finalment hi han estat inclosos els socialistes, juntament amb Junts per Catalunya, els comuns i la CUP. Perquè puguin tirar endavant necessiten del concurs dels juntaires, que estan posant molts obstacles, o dels socialistes, que fa setmanes que allarguen una mà que és vista amb recel pels republicans, escudant-se en la manca de compromís contra la repressió.

La portaveu del PSC ha insistit que “Catalunya necessita pressupostos l’1 de gener” perquè és “el que el país vol”. En aquest sentit, Tortolero ha mantingut la seva “mà allargada” per a negociar “amb la màxima exigència” i “sense barrejar-hi altres temes”. I la dirigent socialista ha reblat: “Continuem allargant la mà perquè Catalunya tingui pressupostos. No és política útil renunciar a tenir pressupostos l’1 de gener”. En aquest sentit, han demanat ser els primers de la ronda com a primer grup al Parlament.