PSC, PP i Cs redueixen les protestes de les últimes setmanes a un debat maniqueu entre bons, la policia, i dolents, la CUP. Així ho ha exposat la portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, en la seva rèplica a la compareixença de Pere Aragonès sobre els disturbis generats els darrers dies, durant la qual ha demanat que no es criminalitzin les forces de seguretat, però tampoc els joves que es manifesten. "De quina banda està? Amb els Mossos o amb la CUP?", ha inquirit al vicepresident. 

Els aldarulls desencadenats durant les mobilitzacions contra l'empresonament de Pablo Hasél han envestit de ple en les negociacions per formar govern, que capitaneja com a candidat amb més opcions d'acumular els suports necessaris per la investidura, Pere Aragonès. La CUP torna a tenir la clau de la majoria i ha posat damunt la taula una col·lecció d'exigències que són una esmena a la totalitat a l'actual model d'ordre públic que regeix Catalunya. Per al PSC és inacceptable que ERC doni aire a les demandes dels anticapitalistes. "O Mossos o CUP", ha insistit Granados. 

La dirigent socialista, que aspira a ser la nova presidenta del Parlament, ha advertit Aragonès que no pot pretendre "passar per un partit d'ordre i pactar amb aquells que volen que es dissolgui la Brimo". És arran d'aquesta reflexió que l'ha comparat a l'expresident Mas. "M'ha recordat molt a Artur Mas, que va haver de votar les resolucions de la CUP i dir que anava de la llei a la llei". 

A part de recordar a ERC que no es pot repicar i anar a la processó, el PSC reclama a la Generalitat que es personi com a acusació particular contra els autors dels atacs a la policia, tant en el cas de la comissaria de Vic com en el de la Guàrdia Urbana de Barcelona que va acabar amb una furgoneta en flames amb un agent a dins. 

Aragonès ha replicat a Granados que ha fet com Pablo Casado, quan li diu a Pedro Sánchez si està amb la policia o amb Podemos. 

Al seu torn, el cap de files del PP al Parlament, Alejandro Fernández, s'ha fet seves les paraules de Granados. "Avui és un dia per triar entre Mossos i CUP", ha afirmat. I ha demanat a Aragonès que triï Mossos i anunciï que trenca els pactes municipals amb els anticapitalistes en ajuntaments com Sant Cugat o Castelldefels.

Per Cs, una "nova forma de colpisme"

Aprofitant les últimes hores com a primer partit de l'oposició —a partir de divendres vinent passaran a ser els segons per la cua— Carlos Carrizosa ha fet de Carrizosa. El líder taronja ha qualificat els incidents d'aquests dies com una "nova forma de colpisme" fruit d'una "nova estratègia perversa" dels partits independentistes que pretenen que "altres els agafin el relleu al carrer". La gènesi dels disturbis per l'empresonament de Hasél és, segons Carrizosa, "la manca de penediment del cop del 2017". 

La conclusió de Cs és que davant la constatació que si transiten cap a la independència "corren el risc de ser inhabilitats", ara "s'oculten rere les masses". Com ha fet el PSC, Carrizosa ha criticat que ERC faci seguidisme de partits antisistema. "Els catalans tenim un problema que es diu CUP", ha sentenciat. 

A la imatge principal, Eva Granados interpel·la Aragonès / ACN