El PSC ha portat el ple del Parlament del pròxim dilluns al Tribunal Constitucional. Tal com van anunciar aquest dimecres després de la Junta de Portaveus, els socialistes han presentat aquest dijous al matí un recurs d'empara davant de l'alt tribunal perquè "es respectin els nostres drets i no es tirin endavant plens il·legals". La declaració de la independència suposaria "un trencament radical" de la Constitució espanyola i una "aniquilació" dels drets dels diputats de l'oposició

El recurs ha estat presentat no només perquè consideren que s’estan vulnerant els drets dels diputats, sinó perquè la majoria independentista vol “consumar unes lleis que estan suspeses i divideixen profundament la societat catalana”. Ha estat presentat en solitari pel PSC. No han parlat amb altres grups per presentar-lo.

“La majoria del Parlament i aquest Govern s’han entestat a aprovar lleis que surten del nostre Estatut”, va denunciar aquest dimecres la portaveu del PSC al Parlament, que va recordar que els lletrats de la cambra i el Consell de Garanties Estatutàries han deixat clar “les conseqüències de portar les institucions fora de la legalitat”.

En la seva reunió d'aquest dimecres, la Junta de Portaveus va fixar la celebració del pròxim ple del Parlament pel dilluns 9 d'octubre a les deu del matí. L'únic punt de l'ordre del dia és una compareixença del president Carles Puigdemont per tractar les conseqüències del referèndum, desenvolupant l'article 4 de la llei del referèndum. Aquest article preveu, si guanya el sí, "una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l’inici del procés constituent".